logo-overstroom

Verslag opening expositie “De grote wilde vaart” met schilderijen van Aafke Steenhuis

aafke open 23 6

Op 7 oktober, een paar dagen na de presentatie van het boek “De grote wilde vaart”, stonden de schrijvers ervan, Aafke Steenhuis en Jan Joost Teunissen, in Galerie Overstroom. Tien jaar lang waren Aafke en Jan Joost actief om de havens van de wilde vaart te bezoeken en te beschrijven en te verbeelden in schilderijen en filmpjes
Afbeeldingen van deze havenodyssee vormden de expositie in Galerie Overstroom. Bij de opening vertelt Aafke over hoe zij met gemengde technieken (inkt, gouache, aquarel, potlood, acryl) haar beeld van deze havens en hun veelal eeuwenoude geschiedenis weergeeft
Aafke vertelde vol betrokkenheid hoe zij de wilde vaart beleefden: het verhaal van eeuwenoude scheepvaartroutes waardoor over de hele wereld grondstoffen, goederen maar ook godsdiensten en culturen verspreid werden.
Zo’n tien jaar geleden begonnen Aafke en Jan Joost hun wereldreis met verblijf in Chili. Van de zeventien in het boek beschreven en afgebeelde wereldhavens kiest Aafke Genua uit om er bij de opening over te vertellen. Op het schilderij staat het gebouw waar Marco Polo gevangen heeft gezeten. Hij vertelde daar over zijn reizen naar Azië en dat verhaal kennen wij. Het werd eerst als fantasie afgedaan maar later bleek het waar te zijn.
In Europa kregen we laat kennis van hoe de wereld er echt uitzag. Al eeuwen eerder waren zeevaarders de wereld over gevaren maar wij wisten het niet. Tegenwoordig is ons leven niet meer in te denken zonder globalisering van de wilde vaart met schepen vol containers.
Met de melancholieke klanken van gitaarmuziek van Jan Joost Teunissen wordt deze mondiale expositie geopend.

Over de kunstenaar: kunstenaarspagina van Aafke
Filmpjes van de wereldhavens : www.degrotewildevaart.nl.
Over het boek “De grote wilde vaart” (uitgeverij W books Zwolle): www.degrotewildevaart.nl