logo-overstroom

Opening expositie “Wie ben je”, zelfportretten en dagboeken van Aafke Steenhuis

aafke steenhuis2Opening zaterdag 25 november

“Goh wat heb jij in je leven allemaal wel niet gedaan! En hoe geef je daar nu verslag van. Ik las soms wel met rode oortjes…. Nou ja, jullie moeten het zelf maar zien”. Zo begon schilderes Hetty van der Linden* haar verhaal bij de drukke opening van de expositie “Wie ben je” ter gelegenheid van het uitkomen van dat boek vol met zelfportretten en fragmenten uit zestig jaar dagboeken van Aafke Steenhuis.

“Hoe kan ze mij nu vragen om hier een openingsverhaal te houden. Als er iemand daar nu niet goed in is dan ben ik het wel. Maar Ik wil wel zeggen dat ik onder de indruk ben van wat je allemaal deed. (…) Ik bladerde in het boek van Aafke en dacht wat deed ik eigenlijk toen in dat jaar en in dat jaar en …. Aafke en ik zijn bijna even oud en ik had toen ook zo’n jurk met Brigitte Bardot-ruitjes en ik deed ook van die dingen als naar V&D gaan met mijn moeder.

Aafke Steenhuis vertelde zelf dat ze op jonge leeftijd al begon al met tekenen en schrijven in schriftjes. “Ik hield van tekenen. Jan van der Zee, een Groningse schilder van De Ploeg, vond bij een tekenwedstrijd mijn tekening de mooiste waarna we een muurschildering op school mochten maken.

En toen ik 70 werd dacht aan een boek met de selectie van die tekeningen van mijzelf en van strofen de dagboeken. Het was het een hele klus om uit die stapel dagboeken de juiste aantekeningen te halen. Ik wissel schrijven en tekenen of schilderen met elkaar af. Afgelopen tijd was ik weer zo met het boek bezig dat ik niets getekend heb.

Maar bij deze expositie laat ik niet alleen zelfportretten zien maar ook afbeeldingen van waar ik in de loop der tijd geweest ben: van Groningen naar de middellandse zeekust, van de Alpen naar Zuid-Amerika.

Er zijn ook grote schilderijen waar in de oorlog te zien is. Mijn vader was tewerkgesteld in Duitsland en werkte bij een werkplaats waar locomotieven gerepareerd werden. Je ziet die grote locomotieven hier ook terugkeren in de schilderijen over de oorlog. Ook al was ik toen nog niet geboren, je merkt dat bij mij en bij mijn naoorlogse generatie hoe we zo door de oorlog beïnvloed zijn.”

Voor de feestelijke opening was er gitaarmuziek van Jan Joost Teunissen.

*Hetty van der linden is een globetrotter die overal in de wereld exposities van haar kleurige, expressieve werk heeft. Ze schildert met kinderen in achterstandsituaties. (zie www.paintafuture.org)

>> Meer over Aafke Steenhuis