logo-overstroom

Opening expositie "Inka Droom" Schilderijen van de Peruaanse schilder Gavino Aguirre

opening inca droom1

opening inca droom2“Ik ben geen Inca, en ik heb de codes niet om echt te verstaan hoe precies de schilder deze vormen verbindt met de oude schatten van zijn cultuur, maar ik ben gevoelig voor de kracht die zijn schilderen uitstraalt. Als ik naar zijn inspiratie vraag, wijst Gavino Aguirre naar de wolken. Daartussen, in die bewegende poëzie, in die stille processie in de lucht, ziet hij ongekende vormen die, hoe grillig en waanzinnig ook, leven geven aan zijn schilderijen.”
Zo vertelt Leonard Appel over het werk van deze Peruaanse kunstenaar bij de opening van diens expositie “Inka Droom” in galerie Overstroom. Appel en zijn vrouw Marie Milis laten in musea en galeries in Europa het werk van Gavino Aguirre zien. “Zijn werk werkt in op de ruimte waar het schilderij hangt. Het straalt uit. Deze kunst laat ons een dimensie zien –ogenschijnlijk soms buitennissig—van een kleurrijke en extatische pracht, die ook tot het leven, tot een volledig geleefd leven behoort. “
Het was een levendige opening, vooral door de zang en muziek van gitarist Gabriel Aguilera en Rafael Guel, die niet van ophouden wilden weten.

>> Lees hier het gehele openingswoord van Leonard Appel

>> Meer over Gavino Aguirre