logo-overstroom

Kunstenaar: Janneke van der Meulen

Janneke van der Meulen (Emmen, 1954) woont in Amsterdam.
Ze begon op haar 13de met fotograferen. De fijne kneepjes van het ontwikkelen en vergroten leerde ze in de donkere kamer van haar broers. Na enkele jaren studie in Amsterdam (Nederlands en filosofie) ging ze parttime werken om zich de rest van de tijd vooral ook met fotografie te kunnen bezighouden. Inmiddels had ze haar studentenkamer tot doka omgebouwd. Prachtig fotowerk uit die tijd ligt te wachten om te getuigen van haar oog voor de omgeving.
Een combinatie van toeval, liefde en praktische omstandigheden maakte dat een andere interesse, vertalen, gaandeweg de overhand kreeg, en sinds begin jaren '80 is zij fulltime werkzaam als literair vertaalster; de camera ging de kast in.

Litter stops here

Puur voor de lol schafte ze in 2006 toch een digitaal toestelletje aan, en algauw werd er met een zelfde gedrevenheid gefotografeerd en vergroot als 25 jaar daarvoor.
Janneke van der Meulen over de expositie "New York, april 2013" in Galerie Overstroom: "De foto's zijn gemaakt in New York, waar ik eind april ruim een week bij vrienden logeerde en vanuit hun appartement aan 111th Street/Broadway de stad verkende. Het was mijn tweede bezoek aan deze in alle opzichten grandioze stad, waardoor ik al enigszins wegwijs was en me bij het fotograferen minder door de schok van het nieuwe liet leiden dan de eerste keer. Gebruikmaken van de kaders, rasters e.d. die zich aandienen, momenten vastleggen die op die manier alleen door een lens kunnen worden gezien, het toeval betrappen – dat zijn enkele van de factoren die het voor mij zo spannend maakten om met een camera rond te dwalen door de straten van New York."

Werk van Janneke van der Meulen:
- Sinds 1980 is ze freelance vertaler en redacteur; ze vertaalde onder andere werk van Virginia Woolf, Stefan Zweig en, samen met Jeanne Holierhoek, De Welwillenden van Jonathan Littell; tevens vertaalde ze een zeventigtal libretto's (waaronder de complete Ring des Nibelungen van Wagner).
- Op de foto-expositie "New York, april 2013" wordt actueel werk getoond. Fotomateriaal van vroeger zal later te zien zijn.