logo-overstroom

Kunstenaar: Daria Lavrova

Daria Lavrova (1980) is in Sint-Petersburg, Rusland, geboren.

Al van jongs af aan tekende zij graag en de beslissing om op een tekenschool te gaan lag dan ook voor de hand. De jaren negentig waren een heel moeilijke tijd voor een kunstenaars in Rusland en voor een tekenaar of ontwerper was nauwelijks tot geen toekomst weggelegd. Daarom ging zij na de middelbare school rechten studeren aan de Staatsuniversiteit van Sint-Petersburg en startte een carrière als jurist.

Maar dat betekende nog geen afscheid van haar kunstenaarschap. Tien jaar lang had zij inmiddels immers een klassieke opleiding gehad in tekenen, schilderen en toegepaste kunst. Ook tijdens haar studie volgde zij nog schilderlessen. Uiteindelijk werd zij geaccepteerd als lid van de Vereniging van Kunstenaars van Sint-Petersburg. In dat kader nam zij deel aan verschillende groepstentoonstellingen.
Het werk van Lavrova was in die tijd sterk beïnvloed door het kubisme en het constructivisme. In die stijlen werkten destijds alle Russische alternatieve, underground kunstenaars. Lavrova is gefascineerd door de innerlijke structuur van een object en streeft naar een zo levendig mogelijke compositie om zodoende de interactie èn intersectie van een object weer te geven, of het nu om een landschap of een stilleven gaat. Deze analytische benadering, de kunst om zowel de innerlijke logica als de harmonie van een tafereel te deconstrueren en weer op te bouwen blijft ook in haar latere werk sterk aanwezig.
Na enkele jaren liet Lavrova haar loopbaan als jurist varen en ging zij werken in een tekenfilmstudio. Na de geboorte van haar twee kinderen stapte zij over naar de boeiende wereld van de kinderboekenillustratie. Het illustreren van boeken stimuleerde haar tot het gebruik van een reeks van nieuwe technieken en media. Zij ging werken met kleurpotlood, krijt en pastel, die geschikt zijn voor snelle schetsen, met name in de openlucht.
In 2017 vertrok zij met haar gezin uit Rusland. Eerst naar Tallinn in Estland en uiteindelijk naar Amsterdam. Lavrova bleef ook nu tekenen en schilderen en specialiseerde zich in stadsgezichten. Daarbij richtte zij zich in haar werk niet zozeer op de bekende Amsterdamse favorieten als de grachten en grachtenhuizen, maar zocht zij juist de minder gebruikelijke stadsgebieden op, zoals de industrieterreinen, havens en voorsteden van de stad, die voor haar zeer interessante vormen en gedaantes hebben. Stadsesthetiek is daarmee het basisthema in haar werk geworden.
De serie "Mijn stadsgezichten", uitgevoerd met verschillende technieken zoals olieverf op doek en schetsen met inkt, vormt een tocht langs niet-toeristische plekken. De werken bieden zicht op de stad en getuigen van de blik van een nieuwsgierige kunstenaar, die meent dat ieder deel van de omgeving dienen kan als bron van energie: er is schoonheid in alles.

Lavrova was lid van de Vereniging van Beeldende Kunstenaars Meer-kunst te Amsterdam, van Kunst-ruim en “10x10artist”, en neemt deel aan verschillende kunstmanifestaties.

Zie ook het filmpje over haar werk

Exposities:

2009 - Groepsexpositie “Herfstsalon”, St.Petersburg
2009 - Groepsexpositie “Werken van het jaar”, Intarnational federation of artists, St.Petersburg
2009 - Jaarlijkse Groepsexpositie, Centraal Expo Hall, St.Petersburg
2010 - Groepsexpositie “Werken van het jaar”, IFA, St.Petersburg
2010 - Groepsexpositie “Vrouwen in kunst”, St.Petersburg

2011 - Jaarlijkse Groepsexpositie, Centraal Expo Hall, St.Petersburg
2011- 2012 - Reizende Groepsexpositie “Petersburg bijeenkomsten”, Pskov, Novgorod, Petrozavodsk
2011 - Groepsexpositie “Werken van het jaar”, IFA, St.Petersburg

2019 - Groepsexpositie “Meer-kunst 35 jaar”, Oosterkerk, Amsterdam
2021 - Groepsexpositie 10x10artist, Cafe Eijlders, Amsterdam
2021 – Duo-expositie met Dorien Bellaar “Amsterdam, wat ben je mooi”, Cafe Eijlders, Amsterdam