logo-overstroom

Kunstenaar: Rik Lina

Rik Lina 2018 flowercoral war Violet 60x55 cm

Rik Lina expositie “Undercurrent - Onderstroming” in Galerie Overstroom

Rik Lina / 1942 Valkenburg / Nederland woonde en werkte op verscheidene continenten, bij voorkeur in de vrije natuur, naar advies van Odilon Redon: “Verdiep je volledig in de natuur”. Hiervoor wijde hij leven en werk aan de studie van woestijnen, hooggebergten en de tropische jungles van regenwoud en koraalrif.
In 1975 begon een essentiële periode met meer dan duizend uren duik-ervaring, een groot deel van zijn tekeningen, schilderijen en grafiek heeft dan ook de poëzie en kleur van de diepzee als onderwerp.

Maakte na zijn studie in Amsterdam (Rietveld-academie - cum laude) in 1968 contact met de surrealisten-dichters via de tijdschriften Brumes Blondes van Laurens Vancrevel, en Phases van Edouard Jaguer te Parijs, uitmondend in contacten met het internationaal surrealisten-milieu, werkte mee aan hun talloze exposities en manifestaties. In Amsterdam starte Rik het anarchisme/surrealisme tijdschrift Droomschaar:1990-1994, en CAPA (Collective Automatic Painting Amsterdam:1991-heden). Werkt sinds 2007 afwisselend in zijn ateliers te Amsterdam en Tavarede, Portugal.

Recente solo-tentoonstellingen vonden plaats in Portugal: “Rik Lina - Imaginative Configurations”, Centro Surrealismo Portugues, Famalicao 2015; “Rik Lina - Jungles”, Museum Municipal Espinho 2011; and Museum Agueda 2012; “Constellation RikLliana”, Cultural Center, Figueira da Foz 2010; “The Anvil and the Angel”, Fundaçao José Rodrigues, Oporto 2009. In the Museum Santos Rocha of Figueira da Foz he organized in 2016 the international exhibition of surrealist collages: “In the light of Glazed Castles”.

 

www.riklina.com