logo-overstroom

Kunstenaar: Marijke Hoenderdos

geliefden met duifMarijke Hoenderdos werd in Amsterdam (1941 ) geboren “tussen de schilderijen van mijn vader Ko Hoenderdos. Als kleuter was ik al bezig een tube witte verf op te eten.”

Marijke zou na het Barleusgymnasium naar de Rijksacademie voor de Beeldende Kunsten gaan omdat ze talent om te tekenen had. Het Parool noemde haar “een veelbelovend talent”. Maar de academie ging door haar jonge moederschap van twee kinderen en werk in een zaak niet door. Wel ging ze modeltekenen en had ze al vroeg exposities in Zwolle.

Ze studeerde later klassieke talen en studeerde in 1990 af in klassieke archeologie. Maar in plaats van een wetenschappelijke carrière begon ze vanaf 1991 met schilderen. Ze begon met het schilderen van travestieten en transgenders omdat “ik het boeiend vond het man/vrouw aspect uit te beelden”. Ze had daarmee een baanbrekende expositie.

Haar werk is vol van taferelen van kroegen en terrassen, dans en toneel. Met het maken van portretten wilde ze het eigen karakter van iemand treffen. Soms waren het schetsjes die in een paar minuten ontmoetingen op vakanties vastlegden. Zomers maakte ze veel werk, vooral aquarellen, van mooie karakteristieke plekken in Amsterdam en stadsgezichten en landschappen in het buitenland.

Marijke werd gestimuleerd door haar vader. Hij zag haar talent. Ze is een autodidact met een zeer gevarieerd oeuvre aan schilderijen, aquarel, pastel, gouache, tekeningen, zeefdrukken, linoleumsneden en nog meer. Ze geeft met de karakteristieke kleurrijke schilderijen een expressionistisch beeld, vaak van mensen en mythologische afbeeldingen en soms abstract. De warme kleuren komen je tegemoet. Zelf zegt ze dat ze niets van een eigen stijl moet hebben. “Ik ben creatief”.

Marijke maakt en maakte ook veel portretten op doek in olieverf of acryl of op papier als pastel, aquarel of tekening. Mensen waren ontroerd toen ze hun geliefden geportretteerd zagen.

Maar niet alleen het platte doek kreeg kleur. Ook stenen dierfiguren en glaswerk werden beschilderd. In tal van huizen, met name van toeristen aan Amsterdam, staan de poezen.

Marijke is ook een goede fotograaf die daarmee prijzen behaalde.

In haar overvolle galerie annex atelier in Amsterdam in de Donker Curtiusstraat 25A is nog veel meer van haar werk en werk van haar overleden vader en moeder, Ko en Nel Hoenderdos, te zien. In 2015 maakte de Amsterdamse zender AT5 een reportage voor het programma De Straten van Amsterdam.

Exposities
Vanaf 1991 is haar werk te zien in veel groeps- en solo exposities in en rond Amsterdam: de Kunstrai, Arti et Amicitiae, Oosterkerk, Dorpskerk Durgerdam / Galerie De Opsteker, Take Five Mediacafé, Panade, Galerie Fou Fou, Bols Taverne, Noppes, Podium Mozaïek, kantoren van de stadsdeelraden in Amsterdam, de tentoonstellingen van de Zondagschilders, kunsttraject 2013. Etalages Staatsliedenbuurt, Galerie “Plein 7”, ZevenZonenproject Utrecht,…….

Meer over Marijke Hoenderdos: http://www.marijkehoenderdos.nl/Marijke_responsive/index.html