logo-overstroom

Kunstenaar: Heleen van Deenen

Vrije expressieHeleen van Deenen (Muiden, 1963).

Heleen van Deenen woont in Koog aan de Zaan en maakt naast schilderijen ook keramiek. Ze schildert meestal kleurrijk figuratief in diverse stijlen. De schilderijen zijn vaak fantasielandschappen, of een afbeelding die je op meerdere manieren kunt bekijken. De laatste tijd maakt ze meer portretten, de stijl is meestal expressionistisch. Iemand associeerde haar werk als ‘van de nicht van Ernst Ludwig Kirchner’. Behalve het medium acrylverf, gebruikt zij vaak pastel, lak en houtskool.

De expositie “Verschilderen” in Galerie Overstroom (2017) heet niet voor niets zo. Kenmerkend voor haar werk is dat schilderijen soms een lange aanloop gehad hebben voordat ze als ‘klaar’werden beschouwd. Soms werd een portret een landschap, of andersom. Telkens kwam er een nieuwe laag overheen, waar de oude doorheen schijnt. Dit geeft een speciaal effect, zoals duidelijk te zien is in het werk “Mediterraan Landschap”, dat voorheen “een vuurtoren”, “de TajMahal met monstertjes” en ook nog “een enorm uitgegroeide boom”' als titel heeft gehad. Ook onder andere “Geesje Kwak” en “Papaverveld” waren oorspronkelijk heel anders van opzet en onderwerp. Zo ontstaat het uiteindelijke schilderij pas in de loop der jaren en valt dan erg moeilijk te dateren. Andere schilderijen zijn veel sneller tot stand gekomen, zoals “Piotr” en “Bloeiende appelboom”.
Het keramiek bestaat vooral uit ruwe, ongepolijste vormen die op dieren lijken. Het zijn fantasie-figuren, waarin speelsheid de boventoon voert.

Exposities
Heleen van Deenen heeft eerder schilder- en keramiekwerk ten toon gesteld in:
2001 Binnengasthuis te Amsterdam
2001 Prinsengrachtziekenhuis te Amsterdam
2005 Galerie Zaal 100 te Amsterdam
2011 gemeentehuis Zaanstad
2012 Maagdenhuis te Amsterdam
2013 Binnengasthuis
2014 Galerie Zaansgroen te Zaandam
2015 Westzijde 136 (Spitshuis) te Zaandam
2016 Maagdenhuis

Meer over Heleen van Deenen: www.heleengallery.com