logo-overstroom

Kunstenaar: Gelske en Wieke Koopmans

Gelske KoopmansGelske en Wieke Koopmans (Heerenveen, 1960) wonen in Berltsum

Gelske Koopman heeft getekend en geschilderd. Haar tweelingzus Wieke heeft quilts gemaakt en beiden werken met klei. Door de jaren heen is klei het favoriete medium gebleven. Klei is een veelzijdig materiaal, je kunt er alle kanten mee uit. Je kunt strakke, moderne, abstracte objecten maken, maar ook klassieke gedetailleerde werkstukken.

Alles wordt handgevormd, hol opgebouwd met plakken klei of van kleirollen. Daarna wordt het geglazuurd waarbij er legio mogelijkheden zijn. Gelske gebruikt meestal kant en klare glazuren, een enkele keer zelfgemaakte glazuren maar ook oxides, pigmenten en lusters om hun werkstukken te kleuren. Samen maken zij mens- en dierfiguren maar ook abstracte werken.

Gelske en Wieke zijn beide autodidact. Door het bezoeken van tentoonstellingen en het lezen van boeken hebben zij zich de kunst van het keramiek eigen gemaakt. Het maken van werkstukken geeft veel voldoening. Waarbij zij altijd proberen om het volgende project weer iets beter te maken.

Gelske en Wieke werken samen "Als wij op kunstmarkten stonden gebruikten we altijd al de naam Wieke-Elske. Deze naam stamt nog uit de tijd dat wij klein waren en veel op elkaar leken. Mensen noemden ons toen Wieke-Elske, hadden ze het nooit fout. Nu gebruiken we deze naam voor al onze klei-activiteiten."

Gelske heeft in het verleden poppen gemaakt en was toen lid van DABIDA. Het Dutch and Belgian institute of doll artists. Nu richt zij zich volledig op keramiek

Hun werk staat onder andere in kunstwinkel Ogenblik in Leeuwarden.

Zie de website