logo-overstroom
expositie

Aafke Steenhuis

Aafke Steenhuis

Aafke Steenhuis is schrijfster en schilder (1946 Delfzijl)
Op de lagere school mocht ze met een paar medeleerlingen een schildering maken op de muur van hun school, onder leiding van de bekende Groningse Ploegschilder Jan van der Zee. De Groningse en Duitse expressionisten, met hun felle kleuren, bewegelijkheid en spiritualiteit hebben haar manier van tekenen en schilderen blijvend beïnvloed. Ze heeft particuliere teken- en schilderlessen gevolgd bij de schilder Ronny Abram in Amsterdam.

Ze studeerde in Groningen Nederlands en Spaans. Van 1974-1990 was ze redacteur van De Groene Amsterdammer. Ze schreef veel over verwachtingen en illusies van mensen, en over hun verhouding met het landschap. Ze probeert ook nieuwe vertelvormen uit: dagboeken, interviewboeken, literaire reisverhalen, historische verhalen, gedichten, fictie.

Vaak is ze al schrijvend en schilderend met hetzelfde onderwerp bezig. Bij haar bundel Het meer van verhalen(1999) en bij de boeken Stemmen van Groninger dijken (2001) en Stenen en stemmen van Wittewierum (2006) maakte ze illustraties.

In Het lied van de Eems. (2011) beschrijft ze de geschiedenis en de huidige situatie langs deze rivier in het grensgebied van Nederland en Duitsland: arm en achtergebleven maar in feite heel rijk aan aardgas, aardolie en zout. Ze maakte in dezelfde tijd kleurrijke schilderijen vanaf een binnenvaartschip, een vuurtoren, het dak van een kerktoren en een vliegtuigje voor een nieuw boek met informatieve en dichterlijke teksten die op de beelden betrekking hebben: De Eems. Een stroom van beelden (2014).
Eind 2015 kwam De magie van het IJ – Panorama Amsterdam Noord uit over de historie en het huidige leven in Amsterdam Noord en het omringende, prachtige Waterland. Middelpunt van de verhalen is het IJ, de brede waterstroom tussen de stad Amsterdam en het stadsdeel Amsterdam Noord. Lang was Noord een verguisd gebied, nu wordt het nieuwsgierig en verwachtingsvol herontdekt. Het stadsdeel blijkt verrassend afwisselend te zijn, en erg in trek. Het boek is rijk geïllustreerd door Aafke.

In oktober 2017 komt Wie ben je? Dagboeken en zelfportretten uit. Al heel jong, vanaf haar negende, schrijft Aafke Steenhuis in een schrift wat ze die dag gedaan heeft. Sindsdien houdt ze vrijwel onafgebroken een dagboek bij over geluk en ellende in de liefde, over reizen, tekenen en schrijven, de boeken die ze leest, over haar werk als redacteur van de Groene Amsterdammer, haar vele ontmoetingen met internationale schrijvers.

In oktober 2017 komt Wie ben je? Dagboeken en zelfportretten uit. Al heel jong, vanaf haar negende, schrijft Aafke Steenhuis in een schrift wat ze die dag gedaan heeft. Sindsdien houdt ze vrijwel onafgebroken een dagboek bij over geluk en ellende in de liefde, over reizen, tekenen en schrijven, de boeken die ze leest, over haar werk als redacteur van de Groene Amsterdammer, haar vele ontmoetingen met internationale schrijvers en cineasten. Vanaf haar elfde maakt ze haar eerste zelfportretten. Het boek bevat zestig jaar observaties, is tegelijk heel persoonlijk maar het beschrijft ook de politiek en de tijdgeest.

In 2018 verscheen Onderweg, in 2019 kwam Mien moeke uit, gedichten in het Gronings. En nu in 2023 verschijnt het verslag van de havenodysee van Aafke en haar man Jan Joost Teunissen. Havens zijn de knooppunten van de wereldsamenleving.

Ze exposeert regelmatig in binnen- en buitenland. De schilderijen van “De Eems. Een stroom van beelden” waren te zien op exposities in Groningen, Amsterdam (o.a. in Galerie Overstroom) en in Duitsland. De schilderijen en tekeningen van “De magie van het IJ” waren op verschillende plaatsen in Amsterdam te zien, (ook in Galerie Overstroom). Met de expositie “Wie ben je? Dagboeken en zelfportretten” hing haar werk voor derde keer in Galerie Overstroom.

Met de jongste expositie “De grote wilde vaart” toont ze voor de vierde keer in galerie Overstroom op haar wijze de betrokkenheid bij de mensen en de wereld.

Zie www.aafkesteenhuis.nl
Zie filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=h6NdfS5uFJY