logo-overstroom
expositie

Kunstenaar: Karel Loman

Kunstenaar: Karel Loman

Karel Loman (Roeselare, 1944) woont in Ede. Hij gaf les en leiding in het basis- en voortgezet onderwijs, de internationale schakelklassen en het leerlingwezen, waarin hij de kunst een grote plaats gaf. Hij volgde zijn opleidingen aan de pedagogische academie te Middelburg en de Rijksuniversiteit Utrecht. Hij is op latere leeftijd gaan schilderen, toen zijn functies meer in het commerciële vlak kwamen te liggen.

Karel Loman voelt zich in stilte verbonden met de natuur. Met heldere, expressieve kleuren vertolkt hij de essentie van landschappen en stads- en dorpsgezichten. “Dat is de kern waardoor ik de sfeer van de omgeving weergeef. Emotie en observatie zijn belangrijke kenmerken van mijn werk.“

Vorm en kleur gebruikt hij op eigenzinnige wijze. “In de vorm heb ik iets van mijzelf herontdekt als het naïeve kind dat tegen de werkelijkheid aankijkt en die maar nauwelijks begrijpt. Mijn kleurgebruik laat wel degelijk zien dat de realiteit een doorleefde werkelijkheid is.”
Hij schildert met grote streken met temperaverf op papier aangevuld met inkt of potlood. In zijn kleurgebruik schuilt iets geraffineerds, wat doet denken aan de expressionisten uit het begin van 20e eeuw. Loman vertelt, net als zij, op zijn schilderijen minder, zonder dat dit afdoet aan wat hij te zeggen heeft. Hij zoekt in zijn schilderwerk naar het wezen der dingen , verliest zich daarbij niet in details, bijkomstigheden, hij slaat geen zijpaden in, maar is zeer direct en waar het om gaat geeft hij anekdotisch weer.
 www.karelloman.nl

Exposities, solo en gezamenlijke

Exposities in het buitenland (o.a. in 1999, 2001, 2004 in Florence, Parijs, Cannes)

Exposities de laatste 10 jaar:

- Austerlitz, Beauforthuis, 2012
- Ede, Huis Kernhem, 2014 / 2015
- Vorden, Galerie De Burgerij, 2015
- Ede, Luthers gemeentecentrum, 2015
- Ede, kunstmarkt Bospoort, 2015
- Ede, PEK Platform Edese Kunstenaars, 2015
- Ede, SEC Atelier & Theater, 2015
- ’s-Hertogenbosch, PEK Platform Edese Kunstenaars, 2016
- Arnhem, Boekhandel Het Colofon, 2016
- Harskamp, Galerie Zuid, 2017
- Putten, Kunst in de Kelder, 2018
- Ede, de Riethorst, 2018 / 2019
- Gorinchem, Galerie Kunst bij Karel, 2018
- Utrecht, Galerie Rob Rademaker, 2019
- Ede, Galerie Cultura, 2020