logo-overstroom
expositie

Kunstenaar: Reinier Kamphuis

Winter (3) 

Reinier Kamphuis (Amsterdam, 1951)
Na de middelbare school wijdt hij zich aanvankelijk aan cello- en pianostudie maar besluit zich in in 1978 toch volledig te richten op de schilderkunst. Hij is autodidact en volgde enige jaren privéles. Hij is liefhebber van de Duitse expressionisten aan het begin van de 20 ste eeuw. Hij is ook geïnspireerd door de geabstraheerde en zonovergoten landschappen van de colorist Wim Oepts.

Reinier werkt met acryl-, gouache- en olieverf op verschillende dragers. Voor zijn werk gaat hij uit van foto’s, kleine schetsen en herinneringen; zij dienen als uitgangspunt voor een schilderij of gouache.
Zijn schilderijen zijn geen weergave van de werkelijkheid maar van zijn beleving van dat landschap, stilleven, bloemen of interieur. De kleuren met forse penseelstreek aangebracht geven zijn eigen weergave. Compositie en kleurgebruik zijn belangrijk, maar ondergeschikt aan de spontaniteit van het schilderen. Met licht en schaduw komen de accenten in het werk. Op de landschappen geven luchten en weerspiegeling in het water de diepte van het beeld. Zijn werk is figuratief maar hebben ook een zekere mate van abstractie.

Zijn atelier is een verbouwde stal in het polderlandschap bij Amersfoort. Het staat midden in zijn ruim afgebeelde natuur. De hazen rennen verderop, de wolken drijven over. Met groot materieel wordt het grondwerk voor de Hoogwatergeul op de Veluwe, tussen Veessen en Wapenveld gegraven. Kamphuis legt veelvuldig zijn beeld ervan in schilderijen vast.

Exposities (selectie)

2000 Theo Swagemakers museum Haarlem
2001 Kasteel Zwaluwenburg Elburg
2002 Abdij Kaarsen Egmond – Binnen
Kunsttiendaagse Grootschermer
Galerie Bakker Wapserveen
2003 Expostal Grootschermer
2003 Galerie Pietershuis Haarlem
2006 Galerie Bakker Wapserveen
2011 Galerie De Kleine Hoogstraat Leeuwarden
2011 Galerie van den Broek Helenaveen

Zie ook www.reinierkamphuis.nl/