logo-overstroom
expositie

Kunstenaar: Marianne Wagemaker

 geraniumrose2017

Marianne Wagemaker

Marianne Wagemaker (1956) is beeldend kunstenaar en kunstdocent. Als jongste meisje uit een gezin van tien week Marianne Wagemaker af van het traditionele pad dat voor haar was uitgestippeld. Voor haar geen huishoudschool, maar de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten en de Rietveld Academie. Sindsdien verkent ze haar eigen fascinaties via het werk dat ze maakt. Ze is begaafd portretschilderes, met name van kinderen. De verschillende thema’s, of het nu portretten, landschappen, geraniums of draadfiguren zijn, liggen haar na aan het hart en de zoektocht naar identiteit is de rode draad.

In galerie Overstroom is een combinatie gemaakt van haar draadvrouwen en de geraniums: ‘De rode draad’ met als subtitel ‘I’m a fucking delicate flower.
Hoezo geraniums? Wagemaker zet ze met grote overtuiging op de kaart; achter de ramen vandaan, het museum in. Van duf naar hip. Van oud naar eigentijds. Van schaamte naar voluit jezelf laten zien. Daar is de connectie met de draadvrouwen. De draadvrouwen zijn geboren uit persoonlijke herinneringen en gegroeid uit één stuk ijzerdraad, ‘Kijk mij eens’, lijken zij uit te stralen. Vrouwen met lef, muzen die je verwarmen, rondingen die er mogen wezen. Vrolijk hangen zij aan de muur. Zelfstandig, vrij en schaamteloos. I’m a delicate fucking flower.

Kunstlessen Pakhuis Wilhelmina’
Naast Haar vak als beeldend kunstenaar startte ze in 2001 met het van geven schilder- en tekenlessen aan een kleine groep kinderen op haar atelier. In 2006 zijn de lessen uitgebreid onder de naam ‘Kunstlessen Pakhuis Wilhelmina’. Daarnaast geeft ze les op verschillende basisscholen en organiseert workshops zowel op haar atelier als op locatie.
Haar motto is: Ieder mens heeft zijn eigen ingang naar beeldende creativiteit. Voor mij is het een uitdaging om iedere cursist te stimuleren de kunstenaar in zichzelf te vinden.” De groepjes op het atelier houdt ze bewust heel klein, waardoor er veel ruimte is voor persoonlijke aandacht.
Exposities afgelopen tien jaar
2018 Galerie Arthoc Amsterdam
2017LOSDOK Amsterdam ‘Het geheime leven van de geranium’
2016 LOSDOK Amsterdam
2016 De Kolk Spaarndam
2014 Bagagehal Amsterdam
2014 Centre Ville Leiden
2014 Openhuis pakhuis Wilhelmina Amsterdam
2011 Kunst-227 Houtskooltekeningen en Draadkunst
2011 Galerie Arthoc, http://galeriearthoc.blogspot.com
2010 Winkel Wilhelmina ‘ Was will das Weib’
2009 Winkel Wilhelmina ‘Monumentale olieverven’
2008 Art Fair in Utrecht met de Go-Galerie