logo-overstroom
expositie

Kunstenaar: Gavino Aguirre

Le Musée d’Art Spontané in Brussel schreef bij de expositie van Gavino Aguirre:

Gavino Aguirre 1

Gavino Aguirre schildert in Cusco, Peru. Hij is in 1932 geboren in Apurimac, een streek in het Zuiden van het land. In zijn schilderijen beschrijft hij het dagelijks leven en de gewoonten van de bewoners van deze prachtige streek in het kleur en licht van het Andes gebergte. Zijn artistieke werkzaamheden, als beeldhouwer, later als schilder, werden hem door zijn Inka voorouders doorgegeven. " Van mijn jeugd af aan leg ik mij er op toe de Inka allegorieën en mythen plastisch te vertalen. Met behulp van stoffen en doeken, verf en palet geef ik concrete vorm aan wat in mijn verbeelding naar voren komt. Ook mijn werk draagt een boodschap uit. Mijn wens is een essentieel element in de Peruaanse cultuur te brengen: De HOOP. "

Dikwijls bewerkt de schilder deze eeuwenoude traditie van de Inkas op een moderne wijze

De kleuren op zijn doeken doen denken aan de regenboog die men daar ziet en ook aan de traditionele kleding. Ze laten het mythische landschap van het Andes gebergte zien, in al zijn schoonheid. Ze vertellen ons de evenementen van het verleden van voor de Spaanse invasie. Een landbouwer die zaait en oogst op de velden die zich uitstrekken over de terrassen van de bergen – scènes uit de chicherias waar mannen hun gefermenteerde maïs drinken – een speler in Cumbia – een toerist in een steegje van Cusco – poëtische visies van de ruimte met sterren in volle vlucht en de afwisseling van licht en donker in de avondschemering – een wereld waar quechua gesproken wordt en oude tradities vernieuwd tot leven komen.

Gavino Aguirre heeft veel geëxposeerd. In 1974 ontving de gouden medaille van de Gemeente Cusco voor zijn artistieke werk.

Expositie in Le Musée d’Art Spontané in Brussel 13/05/17 tot en met 04/06/17