Bonne ten Kate (fotograaf/beeldhouwer,schilder)
schreef zelf deze biografie in juli 2012:
Ik ben geboren in 1934 geboren op het eiland Menado, deel uitmakend van het toenmalige Nederlands Indië. In mijn jongste jaren speelde ik met mijn vaders gereedschap in de werkplaats waar hij, naast zijn dagelijkse werk, onze meubels repareerde en van alles maakte. Dat gereedschap veranderde ik in excentrieke figuren, rare gezichten en groteske poppen. Ook mijn moeders keukenspullen en ons speelgoed moest er aan geloven. Mijn speelse producten werden niet altijd gewaardeerd, maar ze waren wel de oorsprong van mijn latere “schroothoopkunst”....’
Na de internering in Japanse concentratiekampen, werd ons gezin in 1946 naar Nederland gerepatrieerd. Op de middelbare school volgden zeven jaar colleges in de theologie, psychologie en kunstgeschiedenis, maar ik maakte geen van deze studies af. Mijn diepste wens was kunstenaar te worden, maar ook muziek en literatuur waren belangrijk voor mij.
Door omstandigheden begon ik in 1970 met fotograferen. Ik maakte foto’s van iedereen en alles wat me lief was: mijn zonen, mijn familie, mijn liefdes, naakten, landschappen, architectuur, dorpsfeesten, het circus. De foto’s vormden een dagboek van mijn leven……
De volgende 24 jaar werkte ik als freelance fotograaf. Daarnaast maakte ik kleine assemblages in alle mogelijke materialen.
In 1984 kwam ik voor het eerst op Malta. Ik maakte daar kennis met de Maltese kunstenaars en begon ook hun werk vast te leggen. Bijzonder vruchtbaar was de kennismaking met ‘de Miro van Malta’ Gabriel Caruana, ceramist, schilder, beeldhouwer. Van diens werk maakte ik twee fotoboeken die op Malta zijn uitgegeven.
Mjn voorkeur ging sterk uit naar dia’s. De intrede van de digitale fotografie heeft mij midden de jaren ’90 van de vorige eeuw aangezet tot de overgang naar het maken van sculpturen.
Met oud ijzeren gereedschap, hout en papier-maché creëer ik werken die menselijke of dierlijke figuren suggereren, fantasie koppen en beesten. Het materiaal vind ik op rommelmarkten, in boerenschuren en op straat.
Dit is wat ik uiteindelijk het liefste doe. In mijn piepkleine ateliertje, uitkijkend over de Amstel in het centrum van Amsterdam. Met mijn digitale camera maak ik nog voornamelijk foto’s van mijn werk en van mijn kat Sammy.
Behalve in alles wat ik dagelijks tegenkom, vind ik inspiratie in mijn vele boeken over moderne kunst en etnografie. Ook contacten met andere kunstenaars zijn voor mij van groot belang. Sommige kunstenaars hebben mij aangemoedigd. In mijn jonge jaren de schrijver, schilder en beeldhouwer Jan Wolkers, en de beeldhouwer Shinkichi Tajiri, later de al genoemde Maltees Gabriel Caruana, en Derek Nice, schilder en maker van sculpturen zowel in Engeland als op Malta.
En last but not least wil ik de grootvader van mijn werk noemen: de 16de eeuwse schilder Giuseppe Archimboldo, maker van de beroemde “Teste Composte”.
Over Archimboldo (aanvulling Siep van der Werf van galerie Overstroom van http://www.kunstbus.nl/kunst/giuseppe+arcimboldo.html):
Italiaans maniëristisch schilder Giuseppe Arcimboldo (ca. 1527- 1593) stelde compositieportretten samen uit losse, naturalistisch geschilderde voorwerpen uit het leven van alledag, zoals bloemen, fruit of boeken, waardoor hij treffende karakteriseringen bereikte, zoals bij ‘De Bibliothecaris’, die is samengesteld uit boeken, papieren en schrijfgerei. Een variant van dit procédé zijn de z.g. omkeerschilderijen, bijv. Scherts met groente. Als dit schilderij, dat een schaal met groente voorstelt, omgekeerd wordt opgehangen, dan vertoont het de kop van een tuinman.
Voor meer over Bonne ten Kate: zie www.bontekat.nl