logo-overstroom
expositie

Kunstenaar: Marianne Pruimboom

Marianne PruimboomMarianne Pruimboom (1959, Wieringen) woont en werkt in Amsterdam.

Marianne studeerde Frans en Nederlands aan de VL-VU te Amsterdam (1982) en behaalde vervolgens de 2e graads lesbevoegdheid Tekenen, Schilderen en Kunstgeschiedenis aan de Hogeschool Amsterdam (1993). Sinds die tijd werkt ze als beeldend kunstenaar.

Het liefst werkt Marianne buiten op locatie, meestal met olieverf op waterbasis maar de laatste tijd ook met soft pastel.

Op haar blog beschrijft ze hoe ze op een stralende junidag op haar electrische buitenteken-fiets van Breukelen naar Loenen aan de Vecht fietst: “Wat een schitterende fietstocht! De rivier De Vecht slingert zich in vele bochten door het weelderig begroeide landschap, langs de oevers zie je majestueuze landhuizen, tuintjes met rozen en papavers, op het water vrolijke plezierbootjes. Wat een geluk dat ik mijn tekenspullen bij me heb! Er heerst een zomerse rust op het lommerrijke kerkplein. Een stukje van de kerk met de huisjes erachter, dat kon wel eens een leuke schets opleveren…..”

Naast het buiten schilderen van landschappen en parken maakte Marianne binnen veel portretten.

Een grote passie van Marianne is het inwijden van liefhebbers in de geheimen van de teken- en schilderkunst. Al jaren geeft zij les aan zowel beginners als gevorderden. Met het ‘strippenkaartsysteem’ betalen de cursisten alleen daadwerkelijk gevolgde lessen plus dat zij altijd kunnen invoegen wanneer het hen uitkomt. Af en toe organiseert zij ook ‘workshops’, korte, intensieve cursussen met een speciale invalshoek.

Voor de NHA (Nationale Handelsacademie) te Panningen schreef ze de schriftelijke tekencursus "Vrij Tekenen". Gedurende vijf jaar begeleidde zij de cursisten. De cursus wordt nog steeds uitgebracht.

In opdracht van RLM (Royalties en Licentie Maatschappij Curaçao) ontwierp en schreef ze de schriftelijke cursus "Tekenen" waarin alle aspecten van het leren tekenen worden behandeld. Deze cursus wordt door Lecturama uitgegeven.

 

Exposities, (selectie van de laatste jaren)

2015 WG Kunst Stadsgezichten
In Het Parool (12 Juni 2015) staat haar schilderij “Postjeskade mei 2015 avond” afgebeeld en beschrijft Maarten Moll het als “een sfeervol , klein doek van Marianne Pruimboom. Onmiskenbaar een Amsterdams stadsgezicht.”

2014 Theatercafé Mozaïek in Amsterdam (“Schilderijen”)

2014 Tentoonstelling “Gezien” in MLB expositieruimte

2014 Tentoonstelling “Landschappen en portretten” in Spiritueel Centrum De Roos, Amsterdam

2013 MLB expositie ruimte Amsterdam (“Schilderijen”).

2013 “Inspiratie op locatie”, expositie van buitentekeningen van Portretgroep “Koppen bij elkaar”

2012 PaasPortretMarathon op het WG-terrein Amsterdam (met meerdere portrettisten)

2012 Tentoonstelling “De Roos en Maria”, werk van Vera Boon en Marianne Pruimboom in Spiritueel Centrum "De Roos", Amsterdam

2011 / 2012 Tentoonstelling DierSchilderijen in Art-Land, Museum voor Hedendaagse Kunst Nibbixwoud

2011Kunstroute Festival De Wending (De Baarsjes) Amsterdam

Voor meer informatie: www.atelierpruimboom.com