logo-overstroom
expositie

Kunstenaar: Daphne Verheijke

Daphne VerheijkeDaphne Verheijke (1965, Eindhoven) woont en werkt in Amsterdam.

Ze studeerde in 1990 af aan de Gerrit Rietveldacademie te Amsterdam, richting schilderijen-vrije grafiek-1990.
Haar grootste passie is schilderen: “Het gevoel krijgen dat het er toe doet wat ik creëer en mensen geraakt worden door mijn kunst. Een goed doek schilderen waarbinnen emoties en het mysterie van het leven in elkaar over gaan. Toveren met kleuren, het menselijke oog kan miljoenen kleuren waarnemen. Mijn schilderijen zijn vaak geïnspireerd door de ruimtelijkheid en kleuren van de natuur, vooral water en licht heeft mijn fascinatie.”
Het contrast tussen warme en koude kleuren spelen altijd een grote rol in haar schilderijen, het resulteert vaak in zeer gelaagde schilderijen. Schilderen is een lang proces om de diepte van de kleuren te intensiveren door vele lagen en bewerkingen. Deze schilderijen ogen vaak in eerste aanblik abstract, maar het gaat haar meer om de suggestie, het gevoel op te gaan in het mysterie van de natuur, opgenomen worden in de ruimte. “Alles doet er even niet meer toe.”

De laatste tijd werk ze ook figuratief. De mens en het gevoel speelt daar in een centrale rol. Ze laat de emoties tot verbeelding komen. De gevoelens van verdriet en onmacht geeft ze vorm. In de tekeningen zijn dat dagelijkse situaties uit het leven, actualiteiten en ook komische taferelen.

De kunstenaars Claude Monet, Mark Rothko en Marlene Dumas hebben erg veel invloed op haar gehad. Op dit moment is ze vooral onder de indruk van Daniel Richter die op een heel mooie manier haarscherp analyses van de wereld weet weer te geven. Dit wil ze ook bereiken: “het abstracte en figuratieve met elkaar verbinden om zo mijn visie op de wereld vorm te geven”.

Daphne Verheijke heeft veel geëxposeerd en veel werk is door de jaren heen door particulieren, bedrijven, instellingen en galeries gekocht. Het afgelopen jaar kocht Saatchi Art vier schilderijen aan voor verzamelaars in de Verenigde Staten. Ze geeft ook workshops o.a. voor singles met na afloop home made tapas.

Exposities, publicaties en aankopen (selectie)
2000 Milieudienst Amsterdam Van Arkelzaal-voormalig diamantbeurs Amsterdam.
Dutchart verkoop en verhuur bij o.a. N.PI - V.N.G. Den Haag
2001 Ahoyhal Rotterdam "Beelden in de herfst"
Delfgauw.
2002: Galerie Windkracht 13.
Aankoop door de S.B.K. in Amsterdam
200: Open Ateliers -Oostelijke eilanden
Verhuur C.B.K. Drenthe.
Galerie Windkracht-Den-Helder
Galerie Beelkracht-Scheemda
2004: Galerie Haamstede Zeeland.
Kunstschouw Westerschouwen-Kunstroute 2004 (winnaar van de Kunstschouw award 2004)
2005 Verhuur schilderijen via Cristene van Stralen
Open atelier Oostelijke eilanden Amsterdam
ArtCircle Amsterdam ( met aankoop door Elsevier)
Verhuur schilderij aan CBK-centrum beeldende kunst
2007 Open atelierroute Oostelijke binnenstad te Amsterdam
2008 Amstelkerk te Amsterdam
ArtCommunication te Amsterdam
2009 Open atelier route in de oostelijke binnenstad te Amsterdam
2010 de Kunstgreep
2011 Ico gallery te New York
2012 Pulchri hotel te Amsterdam Groepsexpositie, deelname aan de gerelateerde kunstgids 2013 Posthoornkerk te Amsterdam.
Botox kliniek in de Herenstraat in Amsterdam.
2014 Aankopen door Saatchi Art (Zie www.saatchiart.com )
2014: Publicatie “Reis van de Heldin” in de gids met het thema de heldin en de passie voor het ondernemen. (Zie www.reisvandeheldin.nl)
2015 Puntspatie Amsterdam ( www.puntspatie.nl //plantage-etalage/daphne-verheijke-januarifebruari-2015 ) Gemeentehuis en theater de Kunstgreep te Oostzaan.

Voor meer informatie: www.daphneverheijke.nl