logo-overstroom
expositie

Kunstenaar: Stênio Burgos

Stênio Burgos is architect en schilder (1954 Crateús, Brazilië).

Zelfportret Steino BurgosHij studeerde af als architect aan de Universidade Federal do Ceará. In Barcelona studeerde Burgos tekenen en schilderen met een beurs van het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in de Clube de Roma, Group "Forum Humanum" en daarna bij Estudi Chelsea.

Stênio Burgos leeft en werkt in Fortaleza, bij het strand van Icaraí, in Ceará en in Parijs. In 2005 maakte hij zijn eerste studiereis naar Nederland waar hij begon aan een serie stadslandschappen. Vanaf die tijd maakt hij zijn olieverfschilderijen bijna uitsluitend met Oudt Holland "Scheveningen", een klassieke olieverf die al sinds 1664 op ambachtelijke wijze in Nederland wordt gemaakt. De afgelopen jaren verbleef hij regelmatig in Nederland om een paar maanden te schilderen. Meestal in Amsterdam maar in 2012 ook twee maanden in het Zeeuwse Burgh Haamstede.

Professor Gilmar de Carvalho, gezaghebbend publicist op het terrein van kunst en cultuur in Brazilië schrijft in zijn essay 'Stênio Burgos, de kunstenaar' (januari 2014):

"De Braziliaanse schilder Burgos weigert de clichés van tropische uitbundigheid en ontmantelt stereotypen. Zijn "Brazilianness" manifesteert zich in de kracht waar mee hij het schilderen benadert, de kleuren die hij gebruikt, zijn barokke manier van kijken naar de wereld, met de uitbarstingen van verf en emotie, en door de contrasten van licht en schaduw, vreugde en verdriet, strijd en berusting.

Burgos schildert niet op één manier, maar met een techniek waarbij hij de tubes met verf gebruikt in zulke dikke lagen dat het doek bijna driedimensionaal wordt door de accumulatie van verf. Schilderen is voor hem werken en vervoering. Hij weet van tevoren niet wat hij gaat schilderen; Hij laat zich leiden door intuïtie en anticipeert nooit op de uiteindelijke uitkomst. Hij heeft geen formules of recepten en is wars van trucs maar observeert wat hij doet, afleidt, conclusies trekt en is in staat om te theoretiseren over zijn ambacht. Hij trekt de aandacht door de kwaliteit van wat hij maakt."

Stênio Burgos exposeert regelmatig in Brazilië waaronder in Fortaleza, Rio de Janeiro en Porto Alegre. Burgos was in Nederland eerder te zien in Alkmaar en Amsterdam.

Meer zien:
Kijk op www.stenioburgos.net voor meer werk. Bij 'Paintings' is daar de serie 'making of a portrait' te zien met foto's van het schilderen van één van de portretten die op te expositie is te zien.

Filmmaker: www.harrymertens.nl