logo-overstroom
expositie

Kunstenaar: Gerda Douma

Ode aan een hofdameGerda Douma- Van der Werf (Heerenveen, 1956) woont in Leeuwarden.

Gerda zag de kunst bij haar vader, Sybren van der Werf, die in zijn vrije tijd kunstschilder was. Ze begon met de hobby van het Hindolooper schilderen dat later overging in passie voor fijnschilderen met olieverf op doek of paneel van stillevens. "De inspiratie haal ik uit de natuur en oude voorwerpen. Oude voorwerpen vertonen sporen van de gebruiker, daarom worden ze schilderachtig."

De laatste jaren schildert ze ook stillevens waarin op creatieve wijze de titel uitgebeeld wordt. Zo zien we op het paneeltje "Ode aan de hofdame" een tegeltableau met de scheve kerktoren Oldenhove in Leeuwarden en een gebakje. Een banketbakker in Leeuwarden vertelde dat verhaal bij de gebakjes met de naam "Hofdames". In een dagboekcitaat van Willems Lodewijk van Nassau in de 16e eeuw zou de Friese stadhouder zo weergeven hoe hij in het geroddel van de hofdames over de tong ging.

Naast voorwerpen worden ook vruchten, levendige poezen, dode vogels en insecten fijn geschilderd. Het zijn realistische weergaven met veel aandacht voor detail. "Kunst is iets voor mij dat uit mijn hart komt, mijn vingers overhandigen het alleen maar."

Gerda Douma heeft les gehad van de Groninger kunstschilder Jannes Kleiker, één van de Noordelijke Realisten, en ze werd geïnspireerd door de fijnschilder Olav Cleofas van Overbeek toen die een maand lang in het Keramiekmuseum Het Princessehof in Leeuwarden drie schilderijen schilderde.

Gerda is mede-oprichter van Kunstwinkel "Ogenblik" te Leeuwarden, waar ze met meerdere kunstenaars, waaronder Gelske Koopmans, hun werk exposeren.

Exposities
2002 "Aldlân in Beeld , Leeuwarden (groepstentoonstelling)
2002 Met Verve, Leeuwarden
2002 De Huchte, Houtigehage
2003 Berchhiem, Burgum
2004 "Rembrandt" tentoonstelling Het Bildt (groepstentoonstelling)
2006 Montagna d'Oro, Grou
2007 "Aldlân in Beeld", Leeuwarden (groepstentoonstelling)
2007 Gemeenthûs, Ferwert
2007 Bibliotheek Service Friesland, Leeuwarden
2008 Bibliotheek, Bolsward
2008 Galerie 92, Leeuwarden (groepstentoonstelling "Stadsblik 1")
2009 Koot Art, Leeuwarden
2009, 2010, 2011, 2012 Galerie 92, Leeuwarden, solo en groepstentoonstellingen "Stadsblik", "Leovardia Majestatis" en "Salon des Amies
2011, 2012 KEIK, Harlingen (Kunst Expositie in en om de Kerk, groepstentoonstelling)
2011 Atelier DV, Harlingen
2012 Anthony-ziekenhuis, Sneek (groepstentoonstelling)
2013 Marijke Moui Rebekkahloge, Leeuwarden
2013 Blokhuispoort, Leeuwarden (groepstentoonstelling)

>> de website van Gerda Douma