logo-overstroom
expositie

Tarja Laine

Tarja Laine

Tarja Laine (Finland, 1971), woont en werkt al meer dan 20 jaar in Amsterdam. Het was in haar twintiger jaren voor haar de vraag of ze naar de universiteit of naar de kunstacademie zou gaan. Tarja Laine had het doel om te ontdekken dat “ik zowel een wetenschapper als een kunstenaar kan zijn.”

Nu is ze naast docent filmwetenschappen aan de universiteit ook kunstenares. In haar sabbatical in 2013 begon ze aan de Wakkers Academie haar artistieke opleiding. Daar was onder andere Sam Drukker haar docent.

Ze maakt nu haar kunst met zowel klassieke als contemporaine methodes. “…. En zo zitten mijn schilderijen vaak tussen figuratief en abstractie in. Ze beantwoorden in kleur en lijn aan de materiële en organische vormen in de zichtbare wereld. De natuur is mijn vaak mijn inspiratiebron. Maar het gaat om meer dan een weergave, het is mijn eigen manier van zien van de natuur met de kleuren, patronen, vormen en ritmes. Door minder naar de figuratieve interpretatie te kijken geven mijn schilderijen weer wat er gebeurt als je de tijd neemt om aandachtiger te kijken. Dan vouwt er een wereld open van onverwachte kleuren en vormen. ,

Ik ben geïntrigeerd door de uitspraak van Paul Valéry dat ‘een kunstwerk is nooit volledig af maar wordt verlaten.’ Het vraagt onderzoek wanneer het kunstwerk op z’n vroegst kan worden verlaten. Niet omdat het creatieve proces vermoeiend is of vervelend maar omdat het kunstwerk vraagt het met rust te laten.”

Tarja Laine is lid van de kunstenaarsvereniging Sint Lucas en deelnemer van kunstRUIM, hét (digitale) platform van Amsterdam om professionele beeldend kunstenaars en kunstliefhebbers met elkaar in contact te brengen

> Zie het filmpje van Tanja

Website: www.tarjalaine.art

Marijke Oomen: Buiten in en om Amsterdam

Marijke Oomen Amsterdam

Marijke Oomen (Rijswijk, 1947) woont in Amsterdam. Ze volgde de opleiding 
leraar tekenen en schilderen V.O. aan de Hogeschool van Amsterdam, met voorkeur voor aquarel, acryl en diverse etstechnieken.
Na 10 jaar op het Amsterdams Grafisch Atelier te hebben gewerkt in allerlei grafische technieken ets, houtsnede en linosnede en carborundum en eigen bedachte wijzen van werken, heeft ze een pauze genomen. Ze gaf in die tijd tussen 1970 en 2016 ook les aan kinderen en volwassenen.

Marijke Oomen over haar werk nu: “Vanuit de natuur of uit mijn eigen verbeelding treft mij de sfeer en die vertaal ik naar kleur, lichte en donkere accenten en bewerkingen van het oppervlak. Ik reageer tijdens het proces van werken en vaak kan ik het ook niet meer herhalen wat ik heb gedaan. 
Enkele jaren voor de corona crisis ben ik veel gaan wandelen en vooral tijdens de corona periode ben ik ook weer gaan tekenen en ben dat blijven doen. Bomen, landschappen, dieren en portretten neem ik waar. Bomen zijn mijn vrienden in de natuur. Ik laat me er door de natuur inspireren en vervolgens reageer ik daar weer op. Gevoelde Interpretaties. Steeds weer een avontuur, geen letterlijke afbeeldingen, zodat het resultaat ook voor mij altijd een verrassing is. Ik werk met potlood, kleurpotlood, inkt, en aquarel. Aquarel is mijn favoriete medium. Grafiek is heel geschikt om met hetzelfde steeds Iets nieuws te zeggen. Van één plaat kan je met meerdere drukken een verschillende sfeer uitdrukken.”

De komende expositie (in Galerie Overstroom) is een mix van landschap, bomen en dieren .

Ze exposeerde in oude kerken , in café's en restaurants, in publieke gebouwen, in galerieën, in binnen- en buitenland. In 2014 was er al in Galerie Overstroom een tentoonstelling van Marijke Oomen van kleuretsen van haiku en aquarellen.

Een paar exposities van de laatste jaren zijn:
2017 W G galerie Amsterdam, etsen.
2020 Treurwilg Mauritskade aquarel (particuliere aankoop)
2021 Kleine Zoogdieren aquarellen (particuliere aankoop)
2022 Brug kleur ets. (particuliere aankoop)
2023 Galerie Lego, Lima grafiek

Zie haar website: http://marijkeoomen.kunstinzicht.nl

Kunstenaar: Irina Volova

Kunstenaar en Visual artist

Irina woont en werkt in Capelle a/d IJssel. Zij studeerde Autonome Beeldende Kunst aan de Kunstacademie Haarlem (HBO- bachelor), diploma – 2021, Grafisch Ontwerpen/DTP, Leiden, diploma – 2006, Vrije Academie, Kunsthistorisch onderwijs, Amsterdam, diploma - 2005.
Zij schildert graag diverse transportthema’s, haven- stadsgezichten, stillevens en portretten. Omdat Irina heel lang gevaren heeft op grote cruiseschepen en zich daar continu “op weg” voelde. Dit gevoel heeft haar aangezet tot het volgen van diverse kunstopleidingen en het maken van een groot aantal werken. Soms aarzelde zij : ben ik kunstenares of grafisch ontwerper? Moet ik het apart houden of toch mijn talenten samen gebruiken, krassen in de schoonheid, kruisen door het ideaal? Dualisme!

Zij probeert alles toe te passen wat zij weet en kan. Ondertussen zoekt zij verder naar haar eigen sprezzaturra. Werken is de ware rijkdom! Zoeken naar een toets, een idee najagen, worstelen met materialen, technieken: gieten, smeren, druppelen, vervormen, fijn schilderen, abstraheren… zelf wanhopen heeft meer toekomst in zich dan een werk voltooien.

Irina vernieuwt zichzelf constant. Om te scheppen moet je een verwachting houden, daarvan is zij overtuigd, een hoge verwachting, niet van wat zij doet, maar van wat zij op een dag misschien zou kunnen.

Zij heeft een surreëel, magisch, realistische beleving gecreëerd in haar schilder, teken en digitale werken gecombineerd met diverse technieken zoals olieverf, acryl, pastel, houtskool en mix-media. Ook breekt zij vaak met de gangbare artistieke regels van haar voorbeelden. Zij nodigt u uit in haar wereld.

Zij exposeert regelmatig, ook op verschillende kunstbeurzen.

Exposities laatste jaren:

2019 – kunstbeurs NULLLLL, Amersfoort
2019 – ‘A change of perspective’, Vision Galerie, New York, USA
2019 – Rossocinabro Gallery, Roma
2020 – Haven polikliniek, Rotterdam
2020 – Divano&Divani Duo meubels, Capelle a/d IJssel
2021 – Winter Art Fair, Isala Theater, Capelle a/d Ijssel
2021 – De Vijverhof, verzorgingshuis, Capelle a/d Ijssel
2022 – Postillion Hotel, Arnhem
2022 – Kunstuitleen, Capelle a/d IJssel
2022 – Outsider Art Galerie, Amsterdam
2022 – Winter Art Fair, Isala Theater, Capelle a/d IJssel

Toekomstig:

2023 – Galerie Overstroom, Amsterdam
2023 – Brabant Art Fair, Tilburg

Publicatie:

https://beaumonde.nl/artikel/520526/prinses-amalia-gekroond-tot-zomerkoningin-in-kunstexpositie/ , 2022

Website:

www.volova.exto.nl

INST: @artvolova

Hanneke van der Baan: collages van papier om te kunnen dealen met wat er in de wereld gebeurt

Hanneke van der Baan (Amsterdam, 1947) studeerde pedagogiek en werkte in de jeugdzorg als groepsleider van jongvolwassenen en later op het terrein van arbeidsvoorziening om mensen met een arbeidsbeperking aan passend werk te helpen.
Naast haar werk heeft ze altijd getekend en geschilderd. In het atelier van kunstenaar Van Amstel leerde ze schilderen met olieverf. Vera Jongejan was vele jaren haar coach bij “De Werkschuit”. Aan de Wackers Academie volgde ze een deeltijdopleiding in model- en portrettekenen.
Haar creativiteit loonde zich in het werk met jongeren en mensen met een arbeidsbeperking. Creatieve uitingen maken andere wijzen van inzicht mogelijk en verleggen grenzen. Het werkt ontspannend en bevordert samenwerking. Nu geeft ze creatieve workshops aan ouderen in Almere.
“Sinds de zomer van 2014 maak ik vooral collages van papier om te kunnen dealen met wat er in de wereld gebeurt en niemand koud laat: verdronken bootvluchtelingen, klimaatverandering, corona, milieuproblemen, natuurvervuiling, racisme, …
Maar de titel van de expositie in Galerie Overstroom is “Luister” en dan denk ik aan de tweeledige betekenis van het woord: Schoonheid en Hoor. Want wees alert, kijk met je oren en luister met je ogen, naar de ellende maar ook naar de schoonheid om je heen!
Als techniek gebruik ik daarvoor meestal afbeeldingen uit tijdschriften, folders en brochures, die gemaakt zijn van mooi gekleurd, glanzend en stevig papier. Ik maak er mijn eigen voorstellingen mee. Ook snijd ik vormen in karton die als ondergrond dienen, waardoor 3D-achtige creaties ontstaan.“

Overzicht exposities Hanneke van der Baan

2016
Almere, ’t Schone Troost, in De Nieuwe Bibliotheek,
Almere, ’t Geheim-zinnige, in De Passage, Stadhuis
2017
De Rijp/Noord Holland, Collages van Papier, in “Bij Ernst”
2020
Almere, Ode aan de Aarde, in GZC Parkwijk
2021
Koudum/Friesland, Kleur, in galerie Lytse Skientme
2022
Almere, Stemming, in WZC De Toonladder

Website: www.hannekevanderbaan.nl