logo-overstroom
expositie

Tarja Laine

Tarja Laine

Tarja Laine (Finland, 1971), woont en werkt al meer dan 20 jaar in Amsterdam. Het was in haar twintiger jaren voor haar de vraag of ze naar de universiteit of naar de kunstacademie zou gaan. Tarja Laine had het doel om te ontdekken dat “ik zowel een wetenschapper als een kunstenaar kan zijn.”

Nu is ze naast docent filmwetenschappen aan de universiteit ook kunstenares. In haar sabbatical in 2013 begon ze aan de Wakkers Academie haar artistieke opleiding. Daar was onder andere Sam Drukker haar docent.

Ze maakt nu haar kunst met zowel klassieke als contemporaine methodes. “…. En zo zitten mijn schilderijen vaak tussen figuratief en abstractie in. Ze beantwoorden in kleur en lijn aan de materiële en organische vormen in de zichtbare wereld. De natuur is mijn vaak mijn inspiratiebron. Maar het gaat om meer dan een weergave, het is mijn eigen manier van zien van de natuur met de kleuren, patronen, vormen en ritmes. Door minder naar de figuratieve interpretatie te kijken geven mijn schilderijen weer wat er gebeurt als je de tijd neemt om aandachtiger te kijken. Dan vouwt er een wereld open van onverwachte kleuren en vormen. ,

Ik ben geïntrigeerd door de uitspraak van Paul Valéry dat ‘een kunstwerk is nooit volledig af maar wordt verlaten.’ Het vraagt onderzoek wanneer het kunstwerk op z’n vroegst kan worden verlaten. Niet omdat het creatieve proces vermoeiend is of vervelend maar omdat het kunstwerk vraagt het met rust te laten.”

Tarja Laine is lid van de kunstenaarsvereniging Sint Lucas en deelnemer van kunstRUIM, hét (digitale) platform van Amsterdam om professionele beeldend kunstenaars en kunstliefhebbers met elkaar in contact te brengen

> Zie het filmpje van Tanja

Website: www.tarjalaine.art