logo-overstroom
expositie

Kunstenaar: Edith Brouwer

Kunstenaar en schrijver


Edith Brouwer (Zwolle, 1968) woont en werkt in Amsterdam. Ze studeerde Culturele Studies aan de Universiteit van Amsterdam.
In 2011 werd ze geïnspireerd door de linoleumdrukken van de Canadese kunstenares Shelley Savor Sinds 2014 maakt ze haar eigen linosneden. De linosnede is een grafische hoogdruktechniek, waarbij, na het wegsnijden van delen linoleum, het hooggelegen deel wordt ingerold met inkt en afgedrukt.

Een belangrijke component in Ediths werk is de gemoedstoestand die zij ‘kalme chaos’ noemt (naar een boek van Sandro Veronesi). In haar ogen betekent dit een gestemdheid waarin het verlangen om alleen te zijn samen gaat met het verlangen om bij iemand of iets te horen. Het is een positief gevoel, maar gaat gepaard met twijfels.

Een aantal jaar geleden kwam zij in aanraking met het grafische werk van Fré Cohen (1903 - 1943) en werd een groot bewonderaar van deze bijzondere kunstenaar en graficus. Ze is vooral bekend als vormgeefster voor de gemeente Amsterdam.
Van november 2021 tot november 2022 wijdde museum Het Schip, het museum van de Amsterdamse School, een tentoonstelling aan haar. Edith Brouwer schreef in 2021 een roman over het leven van Fré Cohen: De letterkast.
Rondom het boek maakte Edith een serie kunstwerken. Linoleumdrukken verwerkt in oude letterkasten uit de tijd dat drukkers de letters nog stuk voor stuk moeten ‘zetten’. Letters waren in de letterkasten gesorteerd op type en formaat. 

Edith Brouwer is samen met Erik Timmermans eigenaar van Atelier Open. In 2006 startte ze daar met exposities voor diverse kunstenaars. Tegenwoordig zijn er regelmatig creatieve workshops waar met de linopers gewerkt wordt.
Edith is zeer actief om voor zichzelf en samen met andere kunstenaars kunst te laten zien in de buurt en daarbuiten. Na haar inzet voor Fré Cohen gaat ze verder om vrouwelijke kunstenaars in de vorige eeuw uit de vergetelheid te halen.

Speciaal voor de expositie in 2023 in Galerie Overstroom maakt Edith een nieuwe kunstinstallatie, die bestaat uit vijftig stroken papier van 30 x 11 centimeter. Vijftig mensen hebben een woord aangeleverd voor het kunstwerk. Deze woorden gebruikt Edith bij het maken van de installatie. Het wordt een Lofzang op het woord. 

Exposities laatste jaren

2015 - 2020 verschillende groepsexposities
2021 – 2022 Amsterdam Museum het Schip
2022 Amsterdam Café Eijlders
Bergen Kunsttiendaagse
2023 Amsterdam Galerie Overstroom
Elburg Museum Sjoel

Publicatie
“De Letterkast, Roman over het leven van Fré Cohen”, 2021, Uitgeverij Orlando Amsterdam

>> Website: www.edithbrouwerschrijft.nl