logo-overstroom
expositie

Kunstenaar: Trees van Mansfeld

“tekenen met een schaar.”

De Amsterdamse kunstenaar Trees van Mansfeld (1958, Amstelveen) heeft een grafische opleiding. Ze studeerde aan de Rietveld academie. Ze deed handenarbeid en textiel, ze maakte zeefdrukken. Naast haar kunst werkt ze tegenwoordig bij de educatie afdeling van museum Ons' Lieve Heer op Solder in de Amsterdamse binnenstad.
Trees maakt ‘knipsels’. Zo noemt zij zelf haar werk waarbij ze uit allerlei soorten kleurig papier plant- en boomvormen knipt. Eerst tekent ze buiten bomen en planten. Later knipt ze de tekeningen na uit kleurig papier. In haar woorden is het “tekenen met een schaar.”
Met de verschillende knipsels probeert ze de natuur te benaderen door in al die vormen en lijnen ritme aan te brengen door ze over elkaar heen en naast elkaar te leggen. Kleuren kiezen en combineren, de kleur rood ontbreekt meestal niet.
Trees is haar voornaam, en vast niet toevallig betekent dat ook ‘bomen’ in  het Engels. “Van bomen en planten in veelheid van vormen, voor, achter, naast en door elkaar. Om mezelf te beperken heb ik gekozen voor bomen en onderdelen daarvan, het blad, de takken, maar ook de kracht van de boom, de vele verschillende vormen van bomen.
Ze vertelt: “Het is zoeken naar wat is mijn taal? Hoe druk ik me uit? Mijn tekeningen naknippen, dat bleek voor mij een vondst. De getekende bomen blijken zo in mijn hoofd te zitten dat een vertaling daarvan al knippende ontstaat. Door verschillende knipsels te combineren, als het ware te componeren, kleur te kiezen, vormen naast en op elkaar, stapeling, gebruik maken van transparantie.
Soms speelt toeval een rol als blijkt dat de achterkant van het knipsel beter past dan de geplande voorkant. Maar ook de beperking van de schaar en het formaat van het papier bepalen het uiteindelijke werk.”
De invloed van de seizoenen speelt een rol: in de winter wordt het karakter van de boom goed zichtbaar. In de lente het blad dat weer naar buiten wil; explosie van groenen. De herfst met alle kleuren en het blad dat zich goed laat bestuderen.
Dat resulteert in: juichbomen, treurbomen, statige bomen of sprookjesbomen. Wat maakt een boom een boom? En wat zie je niet? Soms de wortels zichtbaar maken. Spiegelen, symmetrie of juist niet? “Ik wil orde scheppen in de chaos, in de veelheid van vormen, door kijken, tekenen, schetsen.”
De knipsels die op de expositie Papier en Porselein te zien zijn zijn het resultaat van de afgelopen vijf jaar.