logo-overstroom
expositie

Kunstenaar: Ina Brekelmans

lichtknoppen 

Ina Brekelmans

tekeningen en grafiek

‘Tekeningen, grafiek, natuur, buiten, mensen in de wind, ..……‘ dat is zo een opsomming die het werk van Ina Brekelmans schetst. ‘ Reizen in lijnen ’ is de titel die ze zelf gaf aan de expositie in galerie Overstroom. Deze expositie, die in juni 2020 zou plaats vinden, werd tijdens de lock down geannuleerd.
Maanden later, ter voorbereiding van de expositie “Reizen in lijnen” laat ze enthousiast zien hoe ze dit voorjaar, aan het begin van de lock-down, naar buiten ging om te tekenen. Geen grote reizen maar dichtbij, de natuur, vastgelegd in dagelijkse tekeningen.
'De natuur ging gewoon door. Het groeien en bloeien in de lente. Bloemen, bomen, nestelende vogels, terwijl de wereld stil stond…...', dit alles aandachtig vastgelegd in potloodlijnen.
Deze ' Reizen in lijnen' tijdens Corona, zullen te zien zijn in deze expositie in Galerie Overstroom. Aangevuld met Gelli-prints en Linoleumdrukken en Pontportetten.

'Ina Brekelmans, die de natuur op zo spontane wijze tegemoet treedt.' Hans Landsaat, de Kapberg, Egmond ad Hoef, 2017

Op haar website schrijft ze 'Wanneer ik buiten ben, ver van de drukke werkzaamheden in de stad en een plek gevonden heb om te tekenen, dan krijg ik vleugels. Zie het landschap vanuit een met zorg gekozen perspectief. Zet de eerste lijnen, die bepalend zijn voor de totstandkoming van de tekening. De lijnen nemen me mee de tekening in. Als dat goed staat volgt de rest. Selecteren, simplificeren en accentueren. Vanuit een verbonden voelen met de natuur en met een grote inzet van wit.'

Pontportretten, 2019

De uitgave ' Ina Brekelmans tekent Pontportretten ' zal in de expositie bij Galrie Overstroom, ter inzage liggen, naast een kleine selectie Pontportetten, tekeningen van mensen op de Pont, en gedichten van Ronald M. Offerman. Hij is dit voorjaar aan Corona overleden. Postuum heeft Ina Brekelmans twee nieuwe tekeningen voor hem gemaakt en worden aan deze expositie toegevoegd. Een ode aan de overleden dichter.
Over het ontstaan van de Pontportretten: In 2008 verhuisde ze van Amsterdam-Oost naar Amsterdam-Noord. “Wonen in Noord betekent bijna dagelijks heen en weer met de pont: op weg naar mijn atelier in West en andere werkzaamheden in musea en mijn werk als docent tekenen en grafiek. Op de pont staan mijn modellen klaar. Ze praten, lezen, zitten of hangen wat, ze checken hun telefoon; ze staan in elkaars armen verliefd te wezen of ze staan gedachteloos met hun hoofd in de wind. Heerlijk voor mij dat ze meevarend gedwongen zijn even stil te staan.
Dit boek is een ode aan het IJ en mijn liefdesverklaring aan de pont.”

Slatuinen 2008

De uitgave 'Ina Brekelmans tekent de Slatuinen' geeft met 12 kleurpotloodtekeningen, droge naald-etsen en zwart-wit foto's van natuurtuin de 'Slatuinen', een “paradijselijke oase in Amsterdam-West” weer.

Docent tekenen en grafiek

Naast haar autonome werk is Ina Brekelmans docent tekenen en grafiek, verbonden aan MK24 Amsterdam. Daarnaast geeft zij tekenlessen in eigen beheer, in de Hortus Botanicus gecombineerd met grafiek maken op haar atelier. Deze cursus heet: Van tekening tot prent.
Vanaf augustus 2009 is Ina Brekelmans docent aan de Hermitage voor Kinderen en vanaf 2011 in het Rembrandthuis. Zij geeft daar rondleidingen en workshops aan basisschoolkinderen.

CV

Ina Brekelmans (Princenhage, 1958) heeft haar opleiding gevolgd aan Tehatex (Tilburg / Amsterdam), de Gerrit Rietveld Kunstacademie (Amsterdam) en Hogeschool voor de Beeldende Kunsten in Amsterdam.

Expositie’s en meer(vanaf 2016)

2022 Groepsexpositie met NkvT, Schotse Huizen, Veere
2021 Werkperiode Ierland, Connemara, op uitnodiging van Stichting behoud van de Ierse venen en Janneke Tangelder (uitgesteld vanwege Corona)
2020 'Wit op Zwart ' tekeningen, solo, Kerk aan Zee, Muiderberg
2020 'Reizen in lijnen ', Solo, Galerie Overstroom, Amsterdam
2020 'Klein werk en miniaturen', met NkvT in de Amstelkerk, A'dam
2019 'Natuur getekend ', Groepsexpo met NkvT in Kasteel Groeneveld, Baarn
2019 Pop-up Grafiek expositie in de Kunstkapel, Amsterdam
2019 Deelname aan 'Lang leve Rembrandt', Rijksmuseum Amsterdam
2019 'Uitzicht ', 30 jaar vriendschap, Korte Vijverberg, Den Haag
2019 Boekpresentatie boek Pontportretten op de Pont in Amsterdam
2019 Afronding crowdfunding en productie boek en uitgaven kaartenmapjes
2019 Groepsexpositie met NkvT, Pictura, Groningen
2018 Start crowdfunding tbv boek 'Ina Brekelmans tekent Pontportretten'
2018 Deelname 'GAA drukt door', grafiekmanifestatie in Grote kerk, Alkmaar
2017 Deelname Kerstsale, WG Kunst, Amsterdam
2017 Groepsexpositie met NkvT, De Kapberg, Egmond ad Hoef
2017 Groepsexpositie met NkvT, Pictura Dordrecht
2016 Summershow, groep Nieuw Dakota, Francis Boeske Gallery, A'dam
2016 Groepsexpositie Kunst uit Noord in Museum de Noord met Pontportretten, A'dam
2016 'Verbinding' Grafiek Tentoonstelling, House of Arts and Crafts, A'dam
2016 Art West weekendtentoonstelling, Hallenkwartier, de Baarsjes, A'dam
2016 Groepexpositie, Galerie de Stoker 25 jaar, A'dam
2016 Pulchri, Biennale Nederlandse Kring van Tekenaars, Den Haag
2016 Kunstwechsel, groepstentoonstelling, Siegen Duitsland

 

facebook Ina Brekelmans
Instagram Ina Brekelmans
www.inabrekelmans.nl