logo-overstroom
expositie

Kunstenaar: Hilly van Eerten

 000 Aan het Oosterdok Amsterdam JPG 30x40cm

Hilly van Eerten (1957, Nijverdal)

“Kijken door de Bouwende Stad” is de eerste solo-expositie waarin Hilly van Eerten uitgebreid haar digitale prints toont naast de oudere monoprints.
In 1992 studeerde ze af aan de Kunstacademie Utrecht op grafiek: etsen en lithografie. Na de academie richtte ze zich een aantal jaren op lithografie op het AGA-lab (het Amsterdams Grafisch Atelier).
Vanaf 2000 maakte ze monoprints, unieke prints ( geen oplage ) waarin de prent in meerdere druklagen over èn naast elkaar opgebouw wordt. Ik zag een collega bezig met het maken van mono-prints ën die techniek sprak mij erg aan omdat het collage-element in die techniek sterk aanwezig is. Voor mijn academietijd maakte ik zelf thuis al veel collages. Lagen over en naast elkaar.
Belangrijke inspiraties in de eerste jaren van de mono-prints waren voor haar de dingen zelf. Zoals, bakstenen, dakpannen, visnetten, putdeksels, poorten. En later gebouwen, constructies, hijskranen, bouwputten en wegwerkzaamheden.
In 2015 begon ze met digitale Art-prints, na een zeer uitgebreide fototentoonstelling ‘Amsterdam, Stad op de Schop’ in 2014, in de Oosterkerk met Fons Heijnsbroek. “Ik raakte daardoor nog meer vertrouwd met het digitaal bewerken van foto’s. Ik deed dat al eerder met het voorbereiden van mijn mono-prints vanuit mijn foto’s. . Het visueel denken in beeldlagen had ik al helemaal ontwikkeld vanuit mijn mono-prints!
In de digitale prints zijn de digitale beeldlagen bijna altijd over elkaar heen gelegd. Vaak worden ze daardoor complexer dan mijn monoprints. Ook ontstaat er zo een sterkere doorkijk.
Ik maak in zowel mijn digitale art-prints als in mijn monoprints uitsluitend gebruik van eigen foto’s die ik maak van allerlei bouwwerkzaamheden in deze steden. Amsterdam voert hierin de boventoon. Zo heb ik veel prenten gemaakt van de bouw van de nieuwe stations in Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Bovendien van de werkzaamheden bij het centraal station Amsterdam tijdens de aanleg van de nieuwe metrolijn die afgelopen zomer van 2018 is gaan rijden. Ook de bouw op het Oosterdok in Amsterdam was een favoriete plek voor mij.
Er is geen duidelijke invloed van iemand speciaal aan te wijzen. Dat zeiden vooral de docenten al op de academie regelmatig: Je hebt heel eigen werk. ”

Website: www.hillyvaneerten.nl

Exposities 2018

2018 Galerie Overstroom, Solotentoonstelling. Amsterdam
2018 Jubileumexpositie,Grafiekplatform VOG Winkelcentrum Zaailand, Leeuwarden
2018 AGA-lab, 60-jarig bestaan, Amsterdam
2018 Grote Kerk,via het Grafisch Atelier Alkmaar, Alkmaar
2018 Grafisch Atelier Den Bosch, Grafiekkalender 2018, Den Bosch