logo-overstroom
expositie

Kunstenaar: VIXI Victoria Sybrandi

Canary 2017

VIXI Victoria Sybrandi: Herhaalt de geschiedenis zich?

Victoria Sybrandi (Groot Brittannië, 1971), werkend onder de naam VIXI, volgde de lerarenopleiding Tekenen aan De Witte Lelie (nu Hogeschool van Amsterdam). Aan het einde van haar opleiding won VIXI twee beurzen waardoor zij zich na haar afstuderen verder kon specialiseren aan de Accademia delle Belle Arti in Bologna.

Terug uit Italië vestigde VIXI zich in Amsterdam waar zij haar werk als zelfstandig kunstenaar combineert met het geven van kunst- en tekenles in het voortgezet onderwijs, sinds 2008 aan de Joodse Scholengemeenschap Maimonides.

Haar recente werk, waarin zij parallellen trekt tussen het heden en verleden, is geïnspireerd op nieuwsberichten en foto’s over onder meer het opkomend nationalisme, terrorisme, de vluchtelingencrisis en de klimaatverandering. Gebeurtenissen worden in een verrassende en soms komische context geplaatst, bezien vanuit een maatschappijkritische invalshoek. Door te spelen met waarheid en hypocrisie, macht en onmacht en zin en waanzin weet VIXI herkenbare situaties van geweld, onderdrukking en machtsmisbruik weer te geven en stelt zij zichzelf én de kijker de vraag of de geschiedenis zich herhaalt.

In een serie schilderijen over haar familie (2010-2015) heeft VIXI oude familiefoto’s als uitgangspunt genomen. Dit werk geeft haar familiegeschiedenis met diens internationale achtergrond weer en VIXI gaat daarbij op zoek naar het verhaal achter de beeltenis of de persoon.

Daarnaast maakt VIXI ook portretten in opdracht, waarin de karakters van de personen die zij schildert treffend tot uiting worden gebracht, met persoonlijke details die vaak kenmerkend zijn voor de geportretteerde.

 

Exposities & Publicaties
2017 – Truth or Dare, Tolhuistuin
2017 – Open Ateliers Centrum Oost
2017 – CBK / Groepstentoonstelling
2017 – Open Ateliers Zuid
2014 – Huis van de Wijk / Huize Lydia
2014 – Ontdek de Kunst van Zuid
2012 – Galerie Annick
2012 – Ontdek de Kunst van Zuid
2011 – Open Ateliers De Pijp
2009 – Open Ateliers De Pijp
2008 – Publicatie Majesteit / Nummer 62
2007 tot heden – Wisselende solo-exposities Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL)
2007 – Open Ateliers De Pijp
2006 – LVNL / Groepsexpositie

Website: www.vixi.nl