logo-overstroom
expositie

Kunstenaar: Bjørn Vijlbrief

Van WoustraatBjørn Vijlbrief ziet overal structuren, abstracte patronen, lijnenspel

Bjørn Vijlbrief (1983, Amsterdam) is een autodidact in de fotografie. Al op jonge leeftijd kreeg hij zijn eerste camera. In 1999 ontdekte Bjørn de moderne architectuur in de buurt waar hij opgroeide: de kantoorgebouwen van Amsterdam Zuidoost. Hij ging op pad om de moderne architectuur in de stad (Amsterdam) beter te leren kennen en vast te leggen.

Na enige jaren ging met een nieuwe camera met een zoomlens een wereld aan details voor Bjørn open. Met de camera werd geëxperimenteerd met licht en donker, scherpte en diepte. Hij verdiepte zich in de fotografie om het maximale uit zijn camera te kunnen halen.

Hij liep de buurten van Amsterdam af om moderne architectuur maar ook oudere buurten te ontdekken en maakte duizenden foto’s. Waar veel mensen alleen de omgeving en de gebouwen zien, ziet Bjørn overal structuren, abstracte patronen zowel in de details als in de omgeving. Het lijnenspel van een moderne gevel of de spijlen van een hek, structuren van trappen en bruggen en weerspiegelingen zijn voorbeelden van Bjørns favoriete onderwerpen.

In 2014 werd zijn portofolio met foto’s vol lof beoordeeld bij het Centrum Beeldende Kunst Amsterdam Zuidoost en op de tentoonstelling “Mijn kunst” getoond.

Bjørn fotografeert nu naast moderne architectuur ook (semi) abstracte stadsfotografie en (abstracte) avondfotografie. Het zijn foto’s vol van details zoals originele weerspiegelingen, strakke structuren en abstracte patronen.

Bjørn werkt ook in opdracht.

Exposities:
Juli / Augustus 2014: Mijn Kunst (Centrum Beeldende Kunst, Amsterdam Zuidoost)
Juli / Augustus 2015: Mijn Kunst (Centrum Beeldende Kunst, Amsterdam Zuidoost)