logo-overstroom
expositie

Kunstenaar: Peter Lem 1922-2010

Corrida 1992 acryl board spattechniek 60x92 cmPeter Lem 1922-2010

Peter Lem werd geboren in de Amsterdamse wijk De Pijp, waar zijn vader een firma in schrijfmachines dreef. Al jong ontdekte zijn vader dat zijn zoon talent voor tekenen had en stuurde hem naar het tekenatelier van de Sint Jozef Gezellen Vereniging. Ook kreeg hij tekenles van de kunstenaar Toon Noyons. Hij was leerling op het etalageatelier van V&D en op het atelier van Joop Geesink. In 1941 begon hij bij de Marten Toonder-studio als tekenaar van tekenfilmachtergronden.
In 1947 ging hij bij het destijds toonaangevende reclamebureau Van Alfen werken als reclametekenaar/illustrator. Voor dit bureau van Philip van Alfen werkten veel kunstenaars/illustrators, zoals Cor Hund, Frans Hazeveld en Ben Mohr. In 1955 won hij een Europese affichewedstrijd en in de jaren zestig won hij de eerste en tweede prijs bij twee door de Bijenkorf uitgeschreven wedstrijden voor toegepaste illustratie.
Naast dit commerciële werk heeft hij een klein maar persoonlijk en oorspronkelijk oeuvre getekend en geschilderd. In dit vrije werk zijn nauwelijks invloeden van zijn reclamewerk terug te vinden. Wel bleef hij de materialen gebruiken uit het reclame-tekenen: potlood, stiften, inkt, plakkaatverf. Hij tekende op alle materialen die hem voorhanden komen, van een puzzelboekje of brieven tot ribkarton en allerlei verpakkingsmateriaal.
De kunstenaars die hem inspireerden, waren Japanse prenttekenaars en Europese kunstenaars uit de eerste helft van de vorige eeuw, zoals Juan Gris en Matisse.
Tot begin jaren negentig bestond zijn vrije werk voornamelijk uit collages en abstracte vormen. Ook maakte hij tekeningen van knotwilgen en (zelf)portretten. Later beïnvloedden zijn bezoeken aan Europese steden zijn werk steeds meer. ‘Architectuur’ en de ‘stad’ werden hoofdthema’s in zijn werk. Een hoogtepunt in zijn oeuvre is de serie ‘STAD’, bestaande uit acht acrylschilderijen die hij maakte na zijn tachtigste verjaardag.
Naar buiten treden met zijn werk heeft hij zelden gedaan. Zijn werk is naarmate hij ouder werd steeds sterker geworden en hij bleef, tot zijn overlijden op 87-jarige leeftijd, een vaste hand van tekenen houden.

Exposities:
1997 Groepsexpositie Glazenhuis Amstelpark | Amsterdam
2008 Groepsexpositie Amsterdammers in Damme | galerie van het stadhuis Damme, België
2011 Wester-Amstel | Winterexpositie | serie De Wilgen | Amstelveen
2012 Wester-Amstel | overzichtsexpositie | Amstelveen