logo-overstroom
expositie

Kunstenaar: Ina Brekelmans

lichtknoppen 

Ina Brekelmans

tekeningen en grafiek

‘Tekeningen, grafiek, natuur, buiten, mensen in de wind, ..……‘ dat is zo een opsomming die het werk van Ina Brekelmans schetst. ‘ Reizen in lijnen ’ is de titel die ze zelf gaf aan de expositie in galerie Overstroom. Deze expositie, die in juni 2020 zou plaats vinden, werd tijdens de lock down geannuleerd.
Maanden later, ter voorbereiding van de expositie “Reizen in lijnen” laat ze enthousiast zien hoe ze dit voorjaar, aan het begin van de lock-down, naar buiten ging om te tekenen. Geen grote reizen maar dichtbij, de natuur, vastgelegd in dagelijkse tekeningen.
'De natuur ging gewoon door. Het groeien en bloeien in de lente. Bloemen, bomen, nestelende vogels, terwijl de wereld stil stond…...', dit alles aandachtig vastgelegd in potloodlijnen.
Deze ' Reizen in lijnen' tijdens Corona, zullen te zien zijn in deze expositie in Galerie Overstroom. Aangevuld met Gelli-prints en Linoleumdrukken en Pontportetten.

'Ina Brekelmans, die de natuur op zo spontane wijze tegemoet treedt.' Hans Landsaat, de Kapberg, Egmond ad Hoef, 2017

Op haar website schrijft ze 'Wanneer ik buiten ben, ver van de drukke werkzaamheden in de stad en een plek gevonden heb om te tekenen, dan krijg ik vleugels. Zie het landschap vanuit een met zorg gekozen perspectief. Zet de eerste lijnen, die bepalend zijn voor de totstandkoming van de tekening. De lijnen nemen me mee de tekening in. Als dat goed staat volgt de rest. Selecteren, simplificeren en accentueren. Vanuit een verbonden voelen met de natuur en met een grote inzet van wit.'

Pontportretten, 2019

De uitgave ' Ina Brekelmans tekent Pontportretten ' zal in de expositie bij Galrie Overstroom, ter inzage liggen, naast een kleine selectie Pontportetten, tekeningen van mensen op de Pont, en gedichten van Ronald M. Offerman. Hij is dit voorjaar aan Corona overleden. Postuum heeft Ina Brekelmans twee nieuwe tekeningen voor hem gemaakt en worden aan deze expositie toegevoegd. Een ode aan de overleden dichter.
Over het ontstaan van de Pontportretten: In 2008 verhuisde ze van Amsterdam-Oost naar Amsterdam-Noord. “Wonen in Noord betekent bijna dagelijks heen en weer met de pont: op weg naar mijn atelier in West en andere werkzaamheden in musea en mijn werk als docent tekenen en grafiek. Op de pont staan mijn modellen klaar. Ze praten, lezen, zitten of hangen wat, ze checken hun telefoon; ze staan in elkaars armen verliefd te wezen of ze staan gedachteloos met hun hoofd in de wind. Heerlijk voor mij dat ze meevarend gedwongen zijn even stil te staan.
Dit boek is een ode aan het IJ en mijn liefdesverklaring aan de pont.”

Slatuinen 2008

De uitgave 'Ina Brekelmans tekent de Slatuinen' geeft met 12 kleurpotloodtekeningen, droge naald-etsen en zwart-wit foto's van natuurtuin de 'Slatuinen', een “paradijselijke oase in Amsterdam-West” weer.

Docent tekenen en grafiek

Naast haar autonome werk is Ina Brekelmans docent tekenen en grafiek, verbonden aan MK24 Amsterdam. Daarnaast geeft zij tekenlessen in eigen beheer, in de Hortus Botanicus gecombineerd met grafiek maken op haar atelier. Deze cursus heet: Van tekening tot prent.
Vanaf augustus 2009 is Ina Brekelmans docent aan de Hermitage voor Kinderen en vanaf 2011 in het Rembrandthuis. Zij geeft daar rondleidingen en workshops aan basisschoolkinderen.

CV

Ina Brekelmans (Princenhage, 1958) heeft haar opleiding gevolgd aan Tehatex (Tilburg / Amsterdam), de Gerrit Rietveld Kunstacademie (Amsterdam) en Hogeschool voor de Beeldende Kunsten in Amsterdam.

Expositie’s en meer(vanaf 2016)

2022 Groepsexpositie met NkvT, Schotse Huizen, Veere
2021 Werkperiode Ierland, Connemara, op uitnodiging van Stichting behoud van de Ierse venen en Janneke Tangelder (uitgesteld vanwege Corona)
2020 'Wit op Zwart ' tekeningen, solo, Kerk aan Zee, Muiderberg
2020 'Reizen in lijnen ', Solo, Galerie Overstroom, Amsterdam
2020 'Klein werk en miniaturen', met NkvT in de Amstelkerk, A'dam
2019 'Natuur getekend ', Groepsexpo met NkvT in Kasteel Groeneveld, Baarn
2019 Pop-up Grafiek expositie in de Kunstkapel, Amsterdam
2019 Deelname aan 'Lang leve Rembrandt', Rijksmuseum Amsterdam
2019 'Uitzicht ', 30 jaar vriendschap, Korte Vijverberg, Den Haag
2019 Boekpresentatie boek Pontportretten op de Pont in Amsterdam
2019 Afronding crowdfunding en productie boek en uitgaven kaartenmapjes
2019 Groepsexpositie met NkvT, Pictura, Groningen
2018 Start crowdfunding tbv boek 'Ina Brekelmans tekent Pontportretten'
2018 Deelname 'GAA drukt door', grafiekmanifestatie in Grote kerk, Alkmaar
2017 Deelname Kerstsale, WG Kunst, Amsterdam
2017 Groepsexpositie met NkvT, De Kapberg, Egmond ad Hoef
2017 Groepsexpositie met NkvT, Pictura Dordrecht
2016 Summershow, groep Nieuw Dakota, Francis Boeske Gallery, A'dam
2016 Groepsexpositie Kunst uit Noord in Museum de Noord met Pontportretten, A'dam
2016 'Verbinding' Grafiek Tentoonstelling, House of Arts and Crafts, A'dam
2016 Art West weekendtentoonstelling, Hallenkwartier, de Baarsjes, A'dam
2016 Groepexpositie, Galerie de Stoker 25 jaar, A'dam
2016 Pulchri, Biennale Nederlandse Kring van Tekenaars, Den Haag
2016 Kunstwechsel, groepstentoonstelling, Siegen Duitsland

 

facebook Ina Brekelmans
Instagram Ina Brekelmans
www.inabrekelmans.nl

 

 

Kunstenaar: Irene Hertel

Zie de film van het inrichten van de expositie "Irene Hertel 80. Een retrospectief." in galerie Overstroom:

Schilderijen, olieverf, acryl, grafiek en nog veel meer ……
Irene Hertel (in 1940 geboren in Hamburg) woont intussen al 50 jaar in Amsterdam.
In 1991 studeerde zij af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam.
Vanaf die tijd geeft zij les in schilderen en kunstgeschiedenis in Amsterdam.
Jarenlang heeft zij twee weken lang een groep Nederlandse schilders in Portugal begeleid.

Irene werkt ook als vrije kunstenaar. Zij is nu al vele jaren lid van de Kunstenaarsvereniging De Onafhankelijken en doet elk jaar mee aan hun ledententoonstelling in Loods 6, Amsterdam. Ze organiseerde in haar wijk de open ateliers.

Zij heeft met veel werkwijzen en materialen in de loop van de tijd haar kunst vorm gegeven. In het begin van haar werkzaamheden was zeefdrukken haar grote vreugde: dierenportretten uit Artis (zij woont ernaast), vrouwenportretten, landschappen, havengezichten, alles afgedrukt als monoprinten in heldere sterke kleuren.
Zo kon ze met het gestuurd “spontaan” mengen van zwart en wit de prachtigste landschappen in honderd tinten grijs opleveren.
De variatie aan werkwijzen in haar jarenlange kunstenaarsbestaan beleven we ook bij de expositie “Irene Hertel 80. Een retrospectief” in 2020. Daar hangen boslandschappen die met kranteninkt-rubbing gemaakt zijn. Voor velen een onbekende werkwijze. Haar twee recentste werken “Dag en Nacht”, ‘gewoon’ acryl op doek, zijn er dan ook te zien. En haar vier etsen met een stripverhaal van Roodkapje in Amsterdam, die in 1991 haar afstudeerstukken voor het vak Grafiek waren. Daar tegenover hangt het olieverfschilderij van het blonde model Eeltje in het rood, ook van dertig jaar geleden.

Exposities

2020
Hoorn, De Boterhal, “Van het IJ naar het IJsselmeer”

2019
Amsterdam, Art Stable, Onafhankelijken op locatie

2018
Amsterdam, Art Stable, “Lucht, land, water”

2017
Amsterdam, Galerie Overstroom, “Wind en wolken, lucht en land”

2016
Hilversum, Galerie Hilversum, de kunst van het geven
Amsterdam, vanaf 2006, Open ateliers Oost

2015 - 2019
Amsterdam, Loods 6, Ledententoonstelling van Kunstenaarsvereniging de Onafhankelijken

2015
Amsterdam, WG kunst Kerst Sale 2015!

2014
Enkhuizen, Van 1998 tot 2014 Kunstgebeuren, voorheen Kunstuitleen de Waag

2013
Leeuwarden, Vanaf 2007 Friese Mini-Prent Biënnale

2010
Hilversum Vanaf 2010 regelmatig exposities bij GSA (later Galerie Hilversum)
Amstelveen, ook 2008 Arts-Place presenteert Kunstkerk
Exposities in de Oranjerie en Glazen Huis, Amstelpark
"Hommage aan Jan Steen", Jaski Art Gallery

2007
Amsterdam Oosterkerk, Zomer Expositie Cor Jaring

Voor meer informatie: www.irenehertel.com

 

Website: www.irenehertel.com

 

 

 

Kunstenaar: Reinier Kamphuis

Winter (3) 

Reinier Kamphuis (Amsterdam, 1951)
Na de middelbare school wijdt hij zich aanvankelijk aan cello- en pianostudie maar besluit zich in in 1978 toch volledig te richten op de schilderkunst. Hij is autodidact en volgde enige jaren privéles. Hij is liefhebber van de Duitse expressionisten aan het begin van de 20 ste eeuw. Hij is ook geïnspireerd door de geabstraheerde en zonovergoten landschappen van de colorist Wim Oepts.

Reinier werkt met acryl-, gouache- en olieverf op verschillende dragers. Voor zijn werk gaat hij uit van foto’s, kleine schetsen en herinneringen; zij dienen als uitgangspunt voor een schilderij of gouache.
Zijn schilderijen zijn geen weergave van de werkelijkheid maar van zijn beleving van dat landschap, stilleven, bloemen of interieur. De kleuren met forse penseelstreek aangebracht geven zijn eigen weergave. Compositie en kleurgebruik zijn belangrijk, maar ondergeschikt aan de spontaniteit van het schilderen. Met licht en schaduw komen de accenten in het werk. Op de landschappen geven luchten en weerspiegeling in het water de diepte van het beeld. Zijn werk is figuratief maar hebben ook een zekere mate van abstractie.

Zijn atelier is een verbouwde stal in het polderlandschap bij Amersfoort. Het staat midden in zijn ruim afgebeelde natuur. De hazen rennen verderop, de wolken drijven over. Met groot materieel wordt het grondwerk voor de Hoogwatergeul op de Veluwe, tussen Veessen en Wapenveld gegraven. Kamphuis legt veelvuldig zijn beeld ervan in schilderijen vast.

Exposities (selectie)

2000 Theo Swagemakers museum Haarlem
2001 Kasteel Zwaluwenburg Elburg
2002 Abdij Kaarsen Egmond – Binnen
Kunsttiendaagse Grootschermer
Galerie Bakker Wapserveen
2003 Expostal Grootschermer
2003 Galerie Pietershuis Haarlem
2006 Galerie Bakker Wapserveen
2011 Galerie De Kleine Hoogstraat Leeuwarden
2011 Galerie van den Broek Helenaveen

Zie ook www.reinierkamphuis.nl/

 

Kunstenaar: Jops Jacobs

Lelie 2019IMG E5590bij voor huntenkunst 2020 

Jops Jacobs (1947) werd in het Brabantse Dongen geboren als dochter van een koperslager. Van kinds af aan was ze gewend aan het spel van licht en kleur op de koperen platen in de werkplaat en de zon weerspiegelde in het roodgloeiende koper in de tuin van haar vader.
Als kind al hinkelend ,spelend, krassend in het zink en lood achter het huis groeide als vanzelf de wens om een handenarbeidopleiding te volgen. Daar openbaarden zich ongebondenheid, vrijheid en spel in de teken- en handenarbeidlessen. Later werd ze in Eindhoven HBO-lerares handenarbeid (NXX).

Al vroeg was er de behoefte meer te weten van blad en bloem. In de natuurlijke omgeving van de Betuwe werd de keuze om botanische grafiek te maken steeds sterker. Verschillende aanvullende masterclasses volgden, zoals polymeren 2000 in het Amsterdams Grafisch Atelier. In de verworven etstechniek werd de vernis-mou techniek toegepast.
.
In 2005 volgde o.a vanuit lidmaatschap van de Vereniging voor Originele Grafiek(VOG) deelname aan prentuitwisselingsprojecten in binnen en buitenland.
Als artist-in-residence van de Red Gate Gallery in Beijing in China in 2005 had ze “de tijd van mijn leven!” Steeds vaker nam ze deelname aan internationale tentoonstellingen: Todi (Italiïe sept 2005), Spanje Galerie Zero (2006), New York Gallery Icosahedron (2008).

Het blad in de natuur werd omgezet op de plaat en verbonden met de literatuur over archetypen (Jung ). Het gaat in haar botanische grafiek om kleine ingrepen in het blad met daarbij toegevoegde teksten. Het werk van Jops Jacobs is zo verbonden met de natuur, dat dit natuurgevoel haar enige uitgangspunt is. Zij wekt bloemen en vooral bladeren en grassen tot een nieuw leven. Het is, alsof haar prenten uit een verborgen herbarium komen, waarbij zij tekst en afbeelding tot een organisch geheel weet te smeden. Het verstilde blad komt in een prachtige herbarium, vormgegeven door een bekende restaurateur voor boek en papier.
“Steeds nieuwe boeiende bladeren komen op mijn weg.” In 2014 drukte ze de grootste prent (1.50 x 1.50 cm) bij Plaatsmaken in Arnhem van het blad Victoria Cruziana . In 2016 verwierf ze bij ‘Oogst voor etsen’ in Hummelo de Victoria Amazonica en de Lotus en de rijstpapier plant “Dit ligt te drogen onder m n vloerkleed”, zei ze later.

Exposities (selectie)
2001-2013 Galerie de Sleedoorn te Zetten
2001 De Zuid-Hollandse Grafiekmanifestatie te Den Haag
2002-2007 Galerie Spirit Amsterdam
2003 Universiteit Gent (België)
2003 Galerie Unita in Beek-Ubbergen bij Nijmegen
2004-2008 Grafiekwinkel INKT Flora tentoonstelling in den Haag
2004 Galerie Kdijk in Gendt
2005 2013 Galerie T. in Middelburg
2005-2013 Huntenkunst te Doetinchem (internationaal)
2005 Galerie Kadekunst Amsterdam
2005 Italië: Todi (Umbrië) E Monastero Delle Lucrezie
2006 Internationale Grafiek Manifestatie Groningen
2006 Galerie Zero Barcelona Spanje
2006 Galerie Lessedra Sophia (Bulgarije) world art print annual
2007 Museum Nagele hedendaagse prentkunst van 50 grafici
2007 Kasteel Doornenburg (Doornenburg bij Nijmegen)
2008 Galerie Icosahedron New York
2012 Lek art project Culemburg 2013
2013 Arboretum Kalmthout Antwerpen
2017 Hortus Laren
2017 Nederlands-Duitse grafiekbeurs Borken (D)
2018 Kunstschouw Westenschouwen
2018 Hortus Leiden
2017-2019 Internationale kunstbeurs Huntenkunst
2019 Nederlands-Duitse grafiekbeurs Borken (D)
2020 Galerie Overstroom Amsterdam
Activiteiten
Masterclasses en workshops in binnen- en buitenland

Zie www.jopsjacobs.com