logo-overstroom
 • Expositie oktober

  Expositie oktober

  Expositie “Irene Hertel 80. Een retrospectief” van het gevarieerde werk van Irene Hertel. Expositie zondag 25 oktober tot en met zondag 8 november. Bij deze bijzondere expositie is de galerie naast de reguliere opening op vrijdag – zondagmiddag ook extra op donderdag 30 oktober en 6 november open, van 13 tot 18 uur.
  Meer
 • ExpositieRuimte

  Expositie
  Ruimte

  Onder in een oud pakhuis aan het Entrepotdok is de expositieruimte van Galerie Overstroom. Door de ramen zien we buiten op het terras van café Bloem de toeristen en Amsterdamse slenteraars zitten, onderweg van het Scheepvaartmuseum naar de Hermitage. We horen de dieren in Artis aan de overkant.
  Meer
 • GalerieOverstroom

  Galerie
  Overstroom

  Kom kijken naar wat voor moois Galerie Overstroom laat zien. Kunstenaars willen wel verkopen maar bovenal laten zien. En dat doen we vooral!

  Meer
 • 1
 • 2
 • 3

Kunstenaar: Hans Gritter

Hans Gritter 

Hans Gritter (1942, Den Haag) groeide op in de arme maar creatieve jaren na de oorlog in een kunstenaarsgezin. Zijn stiefvader, Willy Rieser, en zijn moeder, Miep de Leeuwe, waren ook goede professionele schilders. In 1987 en 2005 hadden vader, moeder en Hans een gezamenlijke exposities in Den Haag in de Pulchri Studio en in Zwitserland.
Hans Gritter studeerde Frans aan de UvA, Frans, en volgde daarnaast twee jaar de avondopleiding aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten te Amsterdam en later enkele semesters aan de Vrije Academie Psychopolis in Den Haag.

In 1973 betrok hij samen met een groep kunstenaars en vrijdenkers het laatste overgebleven dorp, Ruigoord, in het Amsterdamse havengebied. Op dit moment is zijn atelier weer in Ruigoord.

Hij is een Amsterdamse schilder die gefascineerd wordt door mensen (portretten, naakten, dansers) en landschappen van moerassen, rietvelden, zandduinen, maar ook wilde tuinen in de stad. Hij maakt veel reizen. In India en Mexico werd hij geïnspireerd om composities met kleur en licht af te beelden op rijstpapier uit Nepal. Het werk is in aquarel, inkt, tekening, olieverf en pastel.

Hans Gritter schildert naar waarneming en gebruikt soms foto’s. “Hoe beter ik kijk, naar de mens voor me, naar het landschap voor me, hoe meer ik ga zien. Het lijkt soms wel of die mens, dat landschap, zich als een bloem voor mij ontvouwt.“ (In een interview door Walter van Teeffelen, De wereld van de Amsterdamse kunstenaar, 14 - Hans Gritter, 25 april 2016)

Exposities (selectie)

Hans Gritter exposeert al vanaf de zeventiger jaren in binnen- en buitenland. De exposities voor de laatste tien jaar zijn:

2009
Tuinpark Buitenzorg, onderdeel van atelierroute Noorderijkunst
Oldeberkoop, Friesland:Open Stal, met als thema Bewogen Beweging
Ruigoord, Openbare Werken Ruigoord

2010
Bloemendaal, Achter de zuilen
Amserdam. Galerie Stoker

2011
Zaandam / Monnickendam, Weefhuis
Hamburg, Galerie Marziart

2012
Amserdam, CBK Oost, 100 jaar onafhankelijken

2013
Bergen, Kunsttiendaagse, De onafhankelijk op licatie
Griekenland, op uitnodiging en kosten van de Griekse overheid- aan het schilderfestival op Zakynthos

2014 - 2019
Amsterdam, Jaarlijks deelname ledententoonstelling De Onafhankelijken in Loods 6,
Jaarlijks deelname aan de Pocketexpositie van De Onafhankelijken

2014 - 2016
Deelname Open Ateliers [Centrum-} Oost

2017
Amsterdam, Deelname ADAF in het World Fashion Center ,

2017 en 2019
Amsterdam, MLB galerie, De Onafhakelijken op locatie, Witte de Withstraat

2019
Amsterdam, de SOOP
Castricum, De Ruigoord Experience , galerie Streetscape, (alle kunstenaars van Ruigoord voor het eerst samen in één galerie).

Website: www.gritterhans.com

 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

* Verplicht veld
Email Format