De Panoramisten verbeelden het landschap in en rond Amsterdam. De panorama’s worden op locatie getekend en later afgedrukt als ruim twee meter brede droge-naald-etsen.
Wij tonen de veelvormigheid van Amsterdam met panorama’s van stad en natuur, nieuw en oud, land en water en tenslotte de Dam als middelpunt.
We tekenen het omringende landschap vanuit een demonteerbare cilinder, vervolgens wordt de cilinder uitgerold en ingekrast en tenslotte afgedrukt als ets.
Het proces verloopt op basis van verbinding. De intensieve samenwerking bij elke stap maakt het panoramistenproject uniek en ook uitdagend. Het beeld ontstaat door de eigenheid en samenwerking van alle grafici. Het proces lijkt op samen musiceren: individuele stemmen vormen samen een muziekstuk.
Nu wij zeven panorama’s hebben gemaakt, willen wij onze etsen en onze manier van samenwerken delen met anderen.
In de eerste plaats willen wij laten zien hoe je samen één beeldend werk kunt maken, zelfs ook met verschillende karakters en stijlen. Om de contrasten tussen ons te illustreren is van elk ook één individueel werk te zien. Ten tweede willen wij aandacht vragen voor de zeer van elkaar verschillende landschappen in en rond Amsterdam, die toch een eenheid vormen. De constante is dan ook eenheid in verscheidenheid, zowel in het maakproces als in de verbeelde landschappen.
OVER DE PANORAMISTEN:
Panoramisten Marian Visser, Sjieka van Rooijen, Frans Roobeek, Gerry Metz, Astrid Ferdinand
Astrid Ferdinand maakt fantasievolle krijttekeningen met organische vormen. Aanleiding voor het tekenen is de ervaring van het kijken naar planten, bomen en korstmossen. Sommige tekeningen werkt zij uit tot etsen.
Gerry Metz is, sinds zij bij het Grafisch Centrum Groningen kennis maakte met etsen, geboeid door grafiek. Indrukken opgedaan tijdens reizen vormen haar inspiratiebron. De laatste jaren is zij verslingerd aan de ambachtelijke werkwijze van de lithografie.
Frans Roobeek is verknocht geraakt aan de ambachtelijkheid van grafische technieken, vooral aan houtsnedes en suikeretsen. Natuur en talen inspireren hem, alsook de mensen met wie hij zijn passie deelt.
Sjieka van Rooijen verwondert zich door wat zij ‘ziet/ervaart’ op planeet Aarde als onderdeel van de Kosmos. De grafische techniek, met name de hoogdruk, is haar favoriet om hieraan expressie te geven.
Marian Visser maakt afwisselend etsen, lino’s en litho’s. Haar werk is figuratief en gebaseerd op afbeeldingen van dieren, vogels, bomen en mensen. De voorstellingen zijn ingetogen en expressief.
Panoramisten sinds 2017
Begeleiding drukken Guus Glass, MK24
Idee en organisatie Astrid Ferdinand
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
“De Amsterdamse schilder Ditte Brouwers (1953) maakt het moment groter en als zij landschappen schildert in haar atelier gaat zij op reis. Zo staat het op haar website. In haar landschapschilderijen wordt de ‘huid van de aarde’ met olieverf laag over laag aangebracht, vervolgens weer weggekrabd of overgeschilderd. “Brouwers heeft een zoekende manier van schilderen, waarbij de ene vorm de andere en de ene kleur de andere uithaalt. Hele stukken worden veranderd, wanneer ze niet binnen het grote geheel passen.”
In een en hetzelfde schilderij vind je de fijnste kleurnuances naast de felste contrasten. Transparant gehouden stukken worden afgewisseld door delen waar de verf er dik opgemetseld ligt. Soms gelaagd, soms in een keer met het rubbertje en vaak worden zakkers in de verf geraffineerd opgenomen in de voorstelling. Maar nooit laat haar gevoel voor kleur en balans haar in de steek. zo schilderen de schilderijen als het ware zichzelf. "Doorgaan tot het schilderij geen vragen meer stelt" vat Brouwers haar manier van werken samen.
Ditte Brouwers is een “echt schilderdier”. Zo omschreef Sietse Singelsma, (2005) voor Galerie Eewal in Leeuwarden treffend haar werkwijze.. “Ze schildert, maar het maakt weinig uit of die nu in Noord-Holland, Spanje of Italië gesitueerd zijn.“
In haar duinenserie gaat de herinnering uit naar het bezwaarde land.
In de duinen rond Bloemendaal. In de witte roerloze bomen ligt het verleden besloten. De oorlog. De Eerebegraafplaats Bloemendaal getuigt nog van de executies die daar gedurende de oorlog hebben plaats gevonden.
Na zoveel jaar zijn de sporen toegedekt door de wind. Bedekt land is het.
Alleen de stille getuigen zijn er nog voor hen die het weten en zien. Op twee schilderijen in de expositie “Eden. De ziel van het land” in Galerie Overstroom kunnen wij het zien.
Naast haar schilderijen maakt Ditte Brouwers ook werk op papier en grafisch werk.
Ze heeft veel werk in opdracht gemaakt: diverse opdrachten voor de gemeente Amsterdam, voor de Koninklijke Academie voor de Wetenschap, windvanen op het IJplein, voor Carré (VSBfonds opdracht), toneelbeeld voor de opera Carmen met achterdoek van 10 x 14 meter voor de Utrechtse schouwburg.
Haar werk is terug te vinden in collecties van particulieren, bedrijven en overheid, zoals de gemeente Amsterdam en het Stadsarchief, bij de Rijksbouwmeester, veel grafiek en schilderijen in de kunstuitleen in het land en een vaas in de privécollectie van Whitneymuseum, New York.
Opleiding: Academie voor Beeldende Vorming Amersfoort: 1e graads tekenen en kunstgeschiedenis en leraar schilderen en tekenen.
Opleiding geven: Oprichting eigen schilderschool in Amsterdam vanaf 1997 en specialist in landscape painting.
Recente exposities:
2016 – Parkieten, Museum De Bevelanden, Goes
2017 - Museum Waterland, Purmerend
2017 – 20 jaar WG kunst, Amsterdam ,
2017 - CBK Amsterdam Zuidoost voor het 30 - jarig jubileum
2018 - Weefhuis, Zaandam
2019 - CBK zuid-oost Amsterdam
2021 - Weefhuis, Zaandam
2021 – eigen ateliertentoonstelling, Amsterdam
2024 - eigen ateliertentoonstelling, Amsterdam
Zie ook het filmpje : https://dittebrouwers.com/atelier
Website: www.dittebrouwers.com
Hilly van Eerten (Nijverdal, 1957) liet in 2018 haar eerste solotentoonstelling “Kijken door de Bouwende Stad” in Galerie Overstroom zien met digitale prints.
In 1992 studeerde ze af aan de Kunstacademie Utrecht op grafiek, ets en lithografie. Ze richtte zich toen een aantal jaren op lithografie op het AGA-lab (het Amsterdams Grafisch Atelier). Vanaf 2000 ging ze steeds meer digitaal werken en experimenteerde met fotobewerkingsprogramma’s. “Toen ik eenmaal digitaal begon te werken voelde ik: dit is mijn techniek”.
De stad is haar grootste muze. Moderne stedenbouw fascineert haar: de manier waarop mensen zich verhouden tot architectuur, infrastructuur en elkaar. “Een stad leeft , beweegt en vertelt zoveel verhalen.”
Haar creatieve proces begint wandelend door de stad. Met haar camera legt ze architectonische details, onverwachte structuren en menselijke interacties vast. De camera fungeert als filter, waar door de lens de omgeving geordend wordt. Daarmee heeft ze een basis voor haar ‘urban collages’. De foto’s worden digitaal verwerkt tot grafische composities. Gelukkig toeval vormt haar stijl. De aanpak van over elkaar heen gelegde beelden werd het kenmerk van haar werk.
Hilly begaf zich niet makkelijk in de kunstwereld. “Ik maakte veel werk, maar verkocht bijna niets.” Maar toen ze zich bijna wilde terugtrekken veranderde het. “Als vanzelf begon het goed te lopen.” De digitale media boden haar de mogelijkheden om deel te nemen aan internationale exposities, waar ze niet zelf bij aanwezig hoefde te zijn. Ze werd benaderd door het gerenommeerde grafisch gezelschap.
Vanaf 2020 werkt ze samen Business Art Service waar kunst in verschillende zakelijke omgevingen gepresenteerd wordt.
2012 Diderot 13d, ‘Modern City ‘’, Amsterdam
2015 Vrijheid van Geest , Hoogezand
2018
Galerie Overstroom Amsterdam
Jubileumexpositie, Grafiekplatform VOG Winkelcentrum Zaailand, Leeuwarden
60 jarig bestaan AGA-lab , Amsterdam
Grote Kerk , Grafisch Atelier Alkmaar, Alkmaar
Grafisch atelier Den Bosch Grafiekkalender 2018, Den Bosch
Galerie Bouwput, Amsterdam
2019 Pop-up gallery , Kunstkapel, Amsterdam
2022 Grafein , Amstelkerk, Amsterdam
2024
Kunstenaarscentrum Bergen , ‘Meeliften’,
Grafiekexpositie Druk en proef,
2025
Druk en Proef, Hoorn
Amsterdam in Beeld, Kunstruim, Amsterdam
Website: www.hillyvaneerten.nl