logo-overstroom
 • Expositie februari 2020

  Expositie februari 2020

  Op zaterdag 22 februari is de opening van de expositie 'Botanische grafiek” van Jops Jacobs, met etsen en andere afbeeldingen vanuit de natuur'. Expositie is vanaf zaterdag 22 februari tot en met zondag 8 maart 2020.
  Meer
 • ExpositieRuimte

  Expositie
  Ruimte

  Onder in een oud pakhuis aan het Entrepotdok is de expositieruimte van Galerie Overstroom. Door de ramen zien we buiten op het terras van café Bloem de toeristen en Amsterdamse slenteraars zitten, onderweg van het Scheepvaartmuseum naar de Hermitage. We horen de dieren in Artis aan de overkant.
  Meer
 • GalerieOverstroom

  Galerie
  Overstroom

  Kom kijken naar wat voor moois Galerie Overstroom laat zien. Kunstenaars willen wel verkopen maar bovenal laten zien. En dat doen we vooral!

  Meer
 • 1
 • 2
 • 3

Kunstenaar: Jops Jacobs

Lelie 2019IMG E5590bij voor huntenkunst 2020 

Jops Jacobs (1947) werd in het Brabantse Dongen geboren als dochter van een koperslager. Van kinds af aan was ze gewend aan het spel van licht en kleur op de koperen platen in de werkplaat en de zon weerspiegelde in het roodgloeiende koper in de tuin van haar vader.
Als kind al hinkelend ,spelend, krassend in het zink en lood achter het huis groeide als vanzelf de wens om een handenarbeidopleiding te volgen. Daar openbaarden zich ongebondenheid, vrijheid en spel in de teken- en handenarbeidlessen. Later werd ze in Eindhoven HBO-lerares handenarbeid (NXX).

Al vroeg was er de behoefte meer te weten van blad en bloem. In de natuurlijke omgeving van de Betuwe werd de keuze om botanische grafiek te maken steeds sterker. Verschillende aanvullende masterclasses volgden, zoals polymeren 2000 in het Amsterdams Grafisch Atelier. In de verworven etstechniek werd de vernis-mou techniek toegepast.
.
In 2005 volgde o.a vanuit lidmaatschap van de Vereniging voor Originele Grafiek(VOG) deelname aan prentuitwisselingsprojecten in binnen en buitenland.
Als artist-in-residence van de Red Gate Gallery in Beijing in China in 2005 had ze “de tijd van mijn leven!” Steeds vaker nam ze deelname aan internationale tentoonstellingen: Todi (Italiïe sept 2005), Spanje Galerie Zero (2006), New York Gallery Icosahedron (2008).

Het blad in de natuur werd omgezet op de plaat en verbonden met de literatuur over archetypen (Jung ). Het gaat in haar botanische grafiek om kleine ingrepen in het blad met daarbij toegevoegde teksten. Het werk van Jops Jacobs is zo verbonden met de natuur, dat dit natuurgevoel haar enige uitgangspunt is. Zij wekt bloemen en vooral bladeren en grassen tot een nieuw leven. Het is, alsof haar prenten uit een verborgen herbarium komen, waarbij zij tekst en afbeelding tot een organisch geheel weet te smeden. Het verstilde blad komt in een prachtige herbarium, vormgegeven door een bekende restaurateur voor boek en papier.
“Steeds nieuwe boeiende bladeren komen op mijn weg.” In 2014 drukte ze de grootste prent (1.50 x 1.50 cm) bij Plaatsmaken in Arnhem van het blad Victoria Cruziana . In 2016 verwierf ze bij ‘Oogst voor etsen’ in Hummelo de Victoria Amazonica en de Lotus en de rijstpapier plant “Dit ligt te drogen onder m n vloerkleed”, zei ze later.

Exposities (selectie)
2001-2013 Galerie de Sleedoorn te Zetten
2001 De Zuid-Hollandse Grafiekmanifestatie te Den Haag
2002-2007 Galerie Spirit Amsterdam
2003 Universiteit Gent (België)
2003 Galerie Unita in Beek-Ubbergen bij Nijmegen
2004-2008 Grafiekwinkel INKT Flora tentoonstelling in den Haag
2004 Galerie Kdijk in Gendt
2005 2013 Galerie T. in Middelburg
2005-2013 Huntenkunst te Doetinchem (internationaal)
2005 Galerie Kadekunst Amsterdam
2005 Italië: Todi (Umbrië) E Monastero Delle Lucrezie
2006 Internationale Grafiek Manifestatie Groningen
2006 Galerie Zero Barcelona Spanje
2006 Galerie Lessedra Sophia (Bulgarije) world art print annual
2007 Museum Nagele hedendaagse prentkunst van 50 grafici
2007 Kasteel Doornenburg (Doornenburg bij Nijmegen)
2008 Galerie Icosahedron New York
2012 Lek art project Culemburg 2013
2013 Arboretum Kalmthout Antwerpen
2017 Hortus Laren
2017 Nederlands-Duitse grafiekbeurs Borken (D)
2018 Kunstschouw Westenschouwen
2018 Hortus Leiden
2017-2019 Internationale kunstbeurs Huntenkunst
2019 Nederlands-Duitse grafiekbeurs Borken (D)
2020 Galerie Overstroom Amsterdam
Activiteiten
Masterclasses en workshops in binnen- en buitenland

Zie www.jopsjacobs.com

 

 

Kunstenaar: Jan van Essen

Jan van Essen 

Jan van Essen (1944, Amsterdam) is gehecht aan de hectiek van Amsterdam. Maar in zijn schilderijen is rust, aandacht om met precisie de vormen en kleuren van vruchten, groenten en bloemen af te beelden.
Jan is autodidact en begon al op jonge leeftijd met schilderen. Hij werkt naar eigen foto’s die hij op zijn tochten door het Noord-Hollandse landschap maakt. Op de schilderijen wordt veelal het beeld vergroot waardoor er ruim aandacht voor de details is. Olieverf zorgt voor hem voor de juiste kleur en toonbeleving.
Met zijn portretten geeft Jan sprekend de mensen weer zoals je gisteren met hen sprak.

 

Exposities (selectie)
Jan van Essen exposeert al vanaf het begin van deze eeuw, ook in Frankrijk en België. Daarnaast is het werk in verschillende Europese landen in privébezit.
2002, 2003, 2004 Art Metz, Frankrijk
2005 Galerie “De Herberg”, Amsterdam
Galerie “Walls”, Amsterdam
2006 Kunstevenementen in Spaarnwoude en Heemskerk
2007 Zorgcentrum “Vondelstede” Amsterdam
Kookstudio “Delicious”, Nijmegen
2008 Zorgcentrum “waalboog”, Nijmegen
2009 Galerie “Thuillier”, Parijs, Frankrijk
2010 Artfair “BAAF”, Brussel, België
2013 Kunstevenement “Loods 6”, Amsterdam
Artfair “BAAF”, Brussel, België
2014 Pop-up galerie Amsterdam
Kunstevenement “Montmartre in Amsterdam”
2019 Java-Blend, Amsterdam

Website: www.reingold.nl

 

Kunstenaar: Hans Gritter

Hans Gritter 

Hans Gritter (1942, Den Haag) groeide op in de arme maar creatieve jaren na de oorlog in een kunstenaarsgezin. Zijn stiefvader, Willy Rieser, en zijn moeder, Miep de Leeuwe, waren ook goede professionele schilders. In 1987 en 2005 hadden vader, moeder en Hans een gezamenlijke exposities in Den Haag in de Pulchri Studio en in Zwitserland.
Hans Gritter studeerde Frans aan de UvA, Frans, en volgde daarnaast twee jaar de avondopleiding aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten te Amsterdam en later enkele semesters aan de Vrije Academie Psychopolis in Den Haag.

In 1973 betrok hij samen met een groep kunstenaars en vrijdenkers het laatste overgebleven dorp, Ruigoord, in het Amsterdamse havengebied. Op dit moment is zijn atelier weer in Ruigoord.

Hij is een Amsterdamse schilder die gefascineerd wordt door mensen (portretten, naakten, dansers) en landschappen van moerassen, rietvelden, zandduinen, maar ook wilde tuinen in de stad. Hij maakt veel reizen. In India en Mexico werd hij geïnspireerd om composities met kleur en licht af te beelden op rijstpapier uit Nepal. Het werk is in aquarel, inkt, tekening, olieverf en pastel.

Hans Gritter schildert naar waarneming en gebruikt soms foto’s. “Hoe beter ik kijk, naar de mens voor me, naar het landschap voor me, hoe meer ik ga zien. Het lijkt soms wel of die mens, dat landschap, zich als een bloem voor mij ontvouwt.“ (In een interview door Walter van Teeffelen, De wereld van de Amsterdamse kunstenaar, 14 - Hans Gritter, 25 april 2016)

Exposities (selectie)

Hans Gritter exposeert al vanaf de zeventiger jaren in binnen- en buitenland. De exposities voor de laatste tien jaar zijn:

2009
Tuinpark Buitenzorg, onderdeel van atelierroute Noorderijkunst
Oldeberkoop, Friesland:Open Stal, met als thema Bewogen Beweging
Ruigoord, Openbare Werken Ruigoord

2010
Bloemendaal, Achter de zuilen
Amserdam. Galerie Stoker

2011
Zaandam / Monnickendam, Weefhuis
Hamburg, Galerie Marziart

2012
Amserdam, CBK Oost, 100 jaar onafhankelijken

2013
Bergen, Kunsttiendaagse, De onafhankelijk op licatie
Griekenland, op uitnodiging en kosten van de Griekse overheid- aan het schilderfestival op Zakynthos

2014 - 2019
Amsterdam, Jaarlijks deelname ledententoonstelling De Onafhankelijken in Loods 6,
Jaarlijks deelname aan de Pocketexpositie van De Onafhankelijken

2014 - 2016
Deelname Open Ateliers [Centrum-} Oost

2017
Amsterdam, Deelname ADAF in het World Fashion Center ,

2017 en 2019
Amsterdam, MLB galerie, De Onafhakelijken op locatie, Witte de Withstraat

2019
Amsterdam, de SOOP
Castricum, De Ruigoord Experience , galerie Streetscape, (alle kunstenaars van Ruigoord voor het eerst samen in één galerie).

Website: www.gritterhans.com

 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

* Verplicht veld
Email Format